Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Olivovník evropský (Olea europea)

  20:00aktualizováno  20:00
Olivovník nese světoznámé plody olivy, které jsou význačné pro středozemní kuchyni. Olivový olej je výborný k přípravě na pánvi i podávaný za studena k zeleninovému salátu.

Olivovník evropský (Olea europea) | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Olivový olej může být velmi prospěšný ve formě masky na vlasy na vysušené a poničené vlasy. Olivový olej nahřejte, aby byl teplý, ale ne horký. Při vysokých teplotách ztrácí své účinky. A vetřete jen do suchých vlasů. Nechte 20 minut působit (pro zvýšení účinku ještě vlasy zabalte do ručníku) a poté důkladně umyjte vlasovým šampónem.

Popis: Olivovník dosahuje až 10 metrů výšky. Je zařazen do čeledi olivovníkovité. Roste v oblasti Středozemního moře, odkud také pochází. Má velký rozvětvený a šedavý kmen, který nese mnoho větví obalených tuhými kopinatými listy. List je na líci šedozelený a na rubu stříbřitě bílý. Květy vykvétající v hroznech jsou drobné a jasně bílé. Plodem jsou malé oválné peckovice zvané olivy. Olivy jsou zprvu matně zelené, postupně červenají, až zcela ztmavnou a dostanou modrofialové zbarvení.

Stanoviště: Dobře prospívá v suché, propustné a vápenaté půdě s dostatkem tepla a světla.

Výskyt: Především oblast kolem Středozemního moře. Ovšem v současnosti je k zahlédnutí v dalších zemích světa jako jsou Chile, Peru, Sýrie nebo jižní Austrálie.

Léčivé účinky: Významné léčivé vlastnosti má olivový olej lisovaný za studena ze zralých plodů olivovníku. Užívá se vnitřně jako projímadlo a stimuluje vylučování žluči, zevně jako mast na drobné ranky a popáleniny. Přidává se do mnoha kosmetických výrobků. Z listů olivovníku se vyrábí nálev nebo tinktura prospěšná ke snižování krevního tlaku, snižování hladiny cukru v krvi, působí močopudně

Období květu: Kvete od března do dubna.

Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.