Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zatočte si kličkou na největší výstavě starých telefonních přístrojů

  14:00aktualizováno  14:00
Olomoucká Veteran arena zahájila výstavu historické telefonní techniky. Najdete tu přístroj z roku 1896 a dalších 400 exponátů mapující vývoj telefonování až do 80. let minulého století.

Stolní telefon KD-6 sovětské výroby z roku 1973 | foto: Vladislav GalgonekČTK

"Je tu spousta unikátních kousků, třeba přenosný vojenský telefon, plechové c.k. telefony nebo staré americké telefony," říká provozovatel muzea Lubomír Pešák.

Na výstavu

Otevírací doba: 10–17 hod. (v sezoně ÚT-NE. mimo sezonu ST-NE)

Vstupné: základní: 139 Kč, zlevněná 89 Kč, rodinná 280 Kč, děti do 6 let zdarma

Přístroje pocházejí ze soukromých sbírek tří tuzemských sběratelů. Podle Pešáka jde o ojedinělou expozici. Rozsáhlejšími sbírkami telefonní techniky totiž v tuzemsku disponují jen tři muzea, ale žádná ze sbírek není veřejnosti přístupná.

"Smyslem výstavy je umožnit návštěvníkům nahlédnout do dob slečen z centrály, které se ohlásily ve sluchátku přístroje po zatočení kličkou, do dob klapajících elektromechanických voličových ústředen velkých městských sítí a do krásného věku, kdy z telefonů nevycházely vlezlé melodie, ale přístroje krásně zvonily," uvedl kurátor výstavy Jan Šatava.

Z expozice výstavy v olomoucké Veteran areny

Z expozice výstavy v olomoucké Veteran areny

Ředitel Veteran Areny Lubomír Pešák seznamuje návštěvníky s historickým

Ředitel Veteran Areny Lubomír Pešák seznamuje návštěvníky s historickým telefonem.

Lidé si mohou prohlédnout více než stoleté dřevěné aparáty americké výroby, přístroje z období meziválečného i ještě ne zcela zapomenuté bakelitové telefony. Nechybějí ani morseovy telegrafy, telefonní ústředny a mincovní automaty. Výstava bude v muzeu přístupná po dobu jednoho roku.

Návštěvníci, kteří neholdují technice, si mohou odskočit na výstavu malířské rodiny Zlamalů. Zastoupeny jsou nejen obrazy, ale i kresby a přípravné studie. Prodejní výstava děl Wilhelma, Petra a Josefa Zlamalových bude v muzeu otevřena do konce září.

Veteran arena byla v Olomouci otevřena loni v květnu. V současné době si tam mohou lidé prohlédnout přes 100 historických aut a motocyklů.

Autoři:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.