Omlazovací kúra pro kuchyni: nová dvířka za jediné odpoledne

aktualizováno 
Výměna dvířek je nejrychlejším a nejlevnějším způsobem, jak ze staré kuchyně udělat "novou". Jen si musíte rozmyslet, zda vám postačí jen estetická změna, anebo byste potřebovali radikální obměnu v podobě jiné dispozice. Pak renovace nemá význam, je lepší udělat generální rekonstrukci.

Kuchyně po renovaci | foto: Trachea

Pokud chcete vyměnit třicetileté torzo kuchyně za model respektující nejnovější kuchyňské vymoženosti, vůbec o renovaci neuvažujte. Jedinou cestou je výměna celé linky – nemá cenu dávat motor z nejnovějšího mercedesu do karosérie z trabanta. Také na staré plechové skříňky nikdo nová dvířka nenamontuje.

Pokud ale máte pocit, že korpus vaší kuchyně je v dobrém stavu a tím pádem schopný implantace nových dvířek, pracovní desky a spotřebičů, pak není důvod váhat.

Kuchyně před renovací

Kuchyně před renovací

Do staré kuchyně ale nemá cenu volit drahé materiály jako jsou například masivy, dýhy nebo laky. Nabídka umělých dekorů potažených fólií je taková, že uspokojí i vyšší estetické nároky a kvalita zpracování se v posledních letech tak zlepšila, že je často problém rozeznat je od přírodních materiálů. Cena za metr čtvereční nových dvířek se pohybuje od 1 500 korun po tři tisíce podle dekoru a zpracování.

Montáž je velmi jednoduchá a bez problémů ji zvládnete i svépomocí během jediného půldne. "Nabízí se víc než stovka povrchových dekorů fólií od dřeva, lesku až po patinu a navíc množství druhů frézování, které dokáže povrch dvířek oživit," tvrdí Jiří Slovák ze společnosti Trachea, která je u nás největším výrobcem kuchyňských dvířek.

Krok za krokem: nejdříve odstrojit

Nejdříve sundejte stará dvířka. Obvykle se postupuje od horních ke spodním. Nakonec odšroubujete čela zásuvek.

Odšroubování starých dvířek

Odšroubování starých dvířek

Výhodu budou mít ti, kdo mají doma elektrický šroubovák. Pantů je v průměrné kuchyni mnoho, takže si nenamůžete šroubováním zápěstí. Šroubujte s citem, abyste nepoškodili starý korpus.

Krok dva: panty

Majitelé, u kterých jsme montáž sledovali, se rozhodli vyměnit i panty. l když mají velkou životnost, stejně se po letech "ochodí". Vybrali moderní klipové panty, na které lze i dodatečně namontovat tlumiče zprostředkovávající jejich tiché dovření.

Na trhu najdete i modely s vestavěnou brzdou, při výběru si nechte poradit u kuchyňářů, pantů je totiž neuvěřitelné množství a variant. Cena za jeden značkový pant se pohybuje kolem 60 korun.

Rozměření pro otvor na dvířkách

Rozměření pro otvor na dvířkách

Vrtání otvoru pro pant

Vrtání otvoru pro pant

Každé křídlo dvířka je třeba dobře rozměřit. Do dvířek se vrtá otvor o průměru 35 mm, jeho osa (kam nasadíte vrtačku) bývá obvykle 10 cm od horního i spodního okraje dvířek a 22,5 mm od boční strany dvířek (nakonec to vyjde tak, že okraj otvoru je pět milimetrů od kraje dvířek – viz obrázek). Do vzniklého otvoru pant vešroubujete. Většina prodejců dvířek vás ale této citlivé operace ušetří, díry vám navrtají.

Otvor předvrtaný pro pant dvířek. Z hmoždinky si můžete vyrobit jednoduchý

Otvor předvrtaný pro pant dvířek. Z hmoždinky si můžete vyrobit jednoduchý přípravek zabraňující provrtání dvířek skrz.

Pant přišroubujte na dvířka.

Pant přišroubujte na dvířka.

Pokud máte továrně vyráběnou linku, je vnitřní část pantu umístěná do předvrtané dvojice děr vzdálených 37 mm od kraje korpusu s roztečí 33 mm. V ideálním případě proto vnitřní část pantu nebudete muset vůbec měnit, dvířka do něj prostě zasunete. U prehistorických modelů do děr zašroubujete nový typizovaný pant. Doporučuje se ale před nákupem dvířek poradit se s prodejcem, řekne vám naprosto přesně, jaký pant koupit. Existují i plastové vrtací šablonky usnadňující vyměřování. Stojí zhruba 40 korun.

Krok tři: nasazení dvířek

Posledním a nejjednodušším krokem při renovaci bylo nasadit dvířka opatřená panty do kuchyňské linky. Samotná montáž zabrala majitelům jedno odpoledne, a to bez stavebních prací nebo stěhování.

Fotogalerie

Moderní panty umožňují i jemné seřízení tak, aby dvířka linky pěkně zařezávala.

Přesný návod jak a kterým šroubem zakroutit najdete v předchozím článku.

Kuchyně s povrchovou úpravou fólie fajnšmekři považují za náhražku, ale v praxi denního používání se nakonec zjistilo, že je velmi praktická. Lze snadno omýt, nejsou na ní vidět otisky prstů. Odolává i vyšším teplotám, až do 80 °C.

Co by šlo udělat líp

V tomto případě by stálo za to "sáhnout" do kuchyně trochu radikálněji. Nevhodné je umístění dřezu na kraji linky. Je ale otázkou, zda by bylo možné pohnout s vodou a odpady.

Co ale majitelé určitě nedomysleli: samostatně stojící sporák měli vyměnit za vestavný spotřebič. Znamenalo by to koupit nebo nechat u truhláře skříňku pro vestavnou troubu a vyměnit celou pracovní desku. Je ale pravdou, že by to znamenalo další výdaj v řádu tisíců. Nemluvě o přeměně běžných dvířek na horizontální systém s plnovýsuvy.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Najdete na iDNES.cz