Jak vypadá
. Zajímavosti a rady
Jediná její nevýhoda spočívá v nápadné podobnosti s čepičatkou jehličnanovou, která je smrtelně jedovatá. Ale zkušený houbař obě dvě od sebe hravě rozezná. |
Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, zprvu polokulovitě sklenuté, později až rozložené, hladké, žlutohnědé až skořicově hnědavé, za vlhka na okrajích tmavší, naspodu s bledě hlínovými, později až rezavohnědými lupeny a tuhým, rezavohnědým, pod prstenem odstále šupinkatým, 3 – 8 cm dlouhým a 6 – 12 mm širokým třeněm s bělavým prstenem, vůně houbová. Výtrusy rezavé.
Kde a kdy roste
Opeňka měnlivá roste velmi hojně od března do prosince v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích na pařezech a mrtvých kmenech různých listnáčů, zejména buků a lip, méně i smrků.
Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky, smažit i nakládat do octa. Výborně se hodí pod maso, neboť dává šťávě sytě hnědou barvu. Chuťově je velice jemná a pikantní, obzvlášť když ji narychlo osmahneme v rozpáleném oleji.