Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I opilý styl hry se dá natrénovat. Kytarová škola Honzy Homoly, 14.díl

  0:02aktualizováno  0:02
- K téhle metodě hry se dá propracovat dvěma cestami. Buď jít před koncertem na bar a tam do sebe nasypat osm rumů, nebo svoji opilost na pódiu předstírat. Naprosto střízlivý.

Na videu k této lekci opilý charakter záměrně přeháním, aby bylo jasné, o čem je řeč. Stačí každý tón nabrat bříškem prstu a přitáhnout si ho směrem k hrudníku, čímž ho trošku nadladíme. Při hře stačí tenhle pohyb udělat jen velmi decentně, ovšem když ho budete cvičit, můžete si zapřehánět.

Fotogalerie

Je to jako když se doma učíte mluvit a přeháníte výslovnost, a pak v hospodě u karet slova z pusy necháváte padat tak, jak se zrovna utvoří na jazyku. Základ musí být precizní, ale dál je třeba dát všemu přirozenost.

Upozorňuju, že se u zvedání tónu nesoustředíme jen na prst, ale na tah celé paže i ramena. Víceméně je ve hře celé tělo. Musíte si taky obecně uvědomit, že se na vás při koncertě lidé dívají a hra těla je důležitou součástí toho, jak vše působí.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Když se u kytary hrbíte a vaše tělo se zmítá v křeči, výsledný dojem je právě takový. Tím neříkám, že by to bylo špatně, často je to dokonce projev totálního odevzdání se nástroji. Jen je dobrý o tom vědět.

Všimněte si, že řada kytaristů při sóle jakoby trpí. Je to zvláštní psychologická záležitost, kterou jsem si nikdy nedokázal vysvětlit. Až jedna kamarádka mi řekla zajímavou věc. Prý se tak chlapi tváří na vrcholu mileneckých hrátek. Prostě v ten moment do toho dáváte úplně všechno!

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.