Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

aktualizováno 
Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale pokud bydlíte ve starším panelovém domě, museli byste uzavřít topný okruh pro celý dům nebo vchod.

Něco podobného se stalo čtenáři, který zjistil, že má zavzdušněný radiátor v ložnici, a na obrázku vidíte, že obvyklý odvzdušňovací ventil tu chybí. Pak si může vybrat: buď přežije zimu s teplými ponožkami a svetrem, anebo najde topenáře, který má vybavení na takzvané zamrazení trubek.

Fotogalerie

Za plného provozu je pak možné mrazem vytvořit v potrubí „špunt“ a celý radiátor mezitím zrenovovat, například vybavit uzavíracími ventily, odvzdušňovacím ventilem nebo rovnou vyměnit. Taková služba stojí podle rozsahu práce dva až tři tisíce korun.

Metoda není žádnou novinkou, ale zdá se, že mezi laiky se o ní příliš neví. Z toho vyplývá, že mnoho řemeslníků ji ani nenabízí. Potřebné vybavení totiž něco stojí a není možné, aby bylo v provozu jen párkrát za rok.

Nejlevnější z nich stojí od deseti tisíc korun, je potřeba k nim připojit bombu s CO2. Dražší vybavení zhruba od dvaceti tisíc mívá uzavřený okruh s chladicí kapalinou, takže se tolik neutratí na spotřebním materiálu.

Ale na videu se můžete podívat, že existuje i malé provedení pro občasné použití Handy, které lze koupit zhruba za 6 000 korun. Ovšem s omezením maximálního průměru trubky 22 milimetrů.

Mohlo by se hodit

Najít zkušeného a poctivého řemeslníka může být problém.

řemeslník vše

Najděte spolehlivého topenáře nebo jiného řemeslníka ve svém kraji rychle a jednoduše na AAAPOPTÁVKA.CZ.

„Než se pustíte do zmrazování, je potřeba nejprve uzavřít hlavice ventilů, aby nedocházelo k pohybu tekutiny, jinak vodu v trubce nezmrazíte. Doporučuji také všem řemeslníkům, aby v místě, kde na trubku nasadí zmrazovací manžetu, oškrábali barvu až na kov. Každá vrstvička izolace totiž snižuje účinnost zařízení,“ doporučuje Pavel Josr z firmy Rothenberger, která je jednou ze společností, které zmrazovací zařízení vyrábějí. U nás se také velmi často setkáte s další německou značkou Rems.

Přístroje na zmrazování potrubí není třeba vždy kupovat, například v půjčovnách DKNV stojí půjčení na jeden den kolem 700 korun, platí se kauce 5 000 korun.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.