Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

aktualizováno 
Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale pokud bydlíte ve starším panelovém domě, museli byste uzavřít topný okruh pro celý dům nebo vchod.

Něco podobného se stalo čtenáři, který zjistil, že má zavzdušněný radiátor v ložnici, a na obrázku vidíte, že obvyklý odvzdušňovací ventil tu chybí. Pak si může vybrat: buď přežije zimu s teplými ponožkami a svetrem, anebo najde topenáře, který má vybavení na takzvané zamrazení trubek.

Fotogalerie

Za plného provozu je pak možné mrazem vytvořit v potrubí „špunt“ a celý radiátor mezitím zrenovovat, například vybavit uzavíracími ventily, odvzdušňovacím ventilem nebo rovnou vyměnit. Taková služba stojí podle rozsahu práce dva až tři tisíce korun.

Metoda není žádnou novinkou, ale zdá se, že mezi laiky se o ní příliš neví. Z toho vyplývá, že mnoho řemeslníků ji ani nenabízí. Potřebné vybavení totiž něco stojí a není možné, aby bylo v provozu jen párkrát za rok.

Nejlevnější z nich stojí od deseti tisíc korun, je potřeba k nim připojit bombu s CO2. Dražší vybavení zhruba od dvaceti tisíc mívá uzavřený okruh s chladicí kapalinou, takže se tolik neutratí na spotřebním materiálu.

Ale na videu se můžete podívat, že existuje i malé provedení pro občasné použití Handy, které lze koupit zhruba za 6 000 korun. Ovšem s omezením maximálního průměru trubky 22 milimetrů.

„Než se pustíte do zmrazování, je potřeba nejprve uzavřít hlavice ventilů, aby nedocházelo k pohybu tekutiny, jinak vodu v trubce nezmrazíte. Doporučuji také všem řemeslníkům, aby v místě, kde na trubku nasadí zmrazovací manžetu, oškrábali barvu až na kov. Každá vrstvička izolace totiž snižuje účinnost zařízení,“ doporučuje Pavel Josr z firmy Rothenberger, která je jednou ze společností, které zmrazovací zařízení vyrábějí. U nás se také velmi často setkáte s další německou značkou Rems.

Přístroje na zmrazování potrubí není třeba vždy kupovat, například v půjčovnách DKNV stojí půjčení na jeden den kolem 700 korun, platí se kauce 5 000 korun.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Pavel Pospíšil v Rozstřelu. Byl prvním českým držitelem michelinské hvězdy

První český michelinský kuchař Pavel Pospíšil v diskusním pořadu iDNES.cz...

Ve středu 19. prosince ve 12:30 přijde do studia iDNES.cz legendární kuchař Pavel Pospíšil. Prozradí, jak se vyvíjela...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz