Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vypadlé spáry mezi dlaždicemi nestačí zalepit, musí se udělat znovu

aktualizováno 
Vydrolené spárování nemá cenu jen nouzově "zaplácnout" novou spárovačkou. Brzy by opět vypadla. Lepší je původní hmotu odstranit a obnovit celé spárování.

"Někdy se spáry vydrolí kvůli tomu, že si dům sedá, jindy za to může špatná práce řemeslníků," vypočítává možné příčiny "hodinový manžel" Martin ze společnosti Infinita. Problém je v tom, že postižená místa jsou náchylnější k tvorbě plísní, nehledě na estetiku.

Nemá význam pokoušet se jen na povrchu spáru zamáznout novou hmotou. Zvláště v místnostech s větším provozem by se tenoučká vrstva nové spáry opět vydrolila. "Kupte si za stovku jednoduchou škrabku na spáry, tím velmi snadno starou hmotu odstraníte," radí Martin.

Škrabka na spáry s tvrdokovem s výměnnými břity

Škrabka na spáry s tvrdokovem s výměnnými břity

Kdo má doma multifunkční vibrační brusku, může využít jeden z nástavců vybavený vrstvou tvrdokovu (více informací zde). Najdou se i experti, kteří si na spáry troufnou i úhlovou bruskou, takzvanou flexou. Ta chce ale opravdu pevnou ruku, aby si člověk nezničil hrany obkladů. A taky počítat s tím, že při tomto postupu se dost práší.

Po odstranění staré hmoty spáru vysajte, pečlivě odstraňte všechny zbytky hmoty a prachu. Před nanášením spárovačky je třeba navlhčit spáru vodou.

Moderní spárovací hmoty mají poměrně dlouhý čas zpracovatelnosti. "Obvykle to bývá kolem deseti minut, takže to lze v pohodě stihnout," říká hodinový manžel. Spárovačku špachtlí vetřete do spár, uhlaďte houbou a nechejte zatvrdnout.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.