Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na vypadlé hmoždinky je chemická kotva zbytečný luxus

aktualizováno 
Hmoždinky v omítce mezi cihlami dlouho nevydrží. Dříve nebo později vypadnou, i když nesou jen lehký předmět. Podle hodinového manžela Martina záleží způsob opravy hlavně na stavu zdi.

Je to jako naschvál. Když chcete doma něco ukotvit do zdi, strefíte se do malty mezi cihly. Tak jako se to povedlo řemeslníkům v případě ukotvení domácího telefonu na našem videu. Zvedání a pokládání sluchátka vydržel sotva rok. Bylo to i tím, že byli líní ukotvit telefon do tří bodů. Nechali jen horní dva. Po necelém roce telefon vypadl ze zdi.

"Buď se můžete pokusit do otvoru natlouct hmoždinky o větším průměru a nahradit tak ty původní, anebo původní zasádrovat a vyvrtat nové díry v jiné výšce, abyste se strefili do cihly," doporučuje "manžel" ze stavební firmy Infinita, který nám ukázal, s jakými problémy se hodinový manžel v terénu může setkat.

Mimoto zmiňuje i další metody. "Můj dědeček by do otvoru zasádroval dřevěný špalíček a do něj zašrouboval vruty, ale neumím si představit, že by takto někdo dnes ještě postupoval," vypočítává.

Postup montáže krok za krokem ve fotogalerii

A pak připomíná poslední metodu, která je sice moderní, ale tak trochu nadstandard. Do díry můžete natlačit chemickou kotvu, do ní stávající hmoždinku a do ní opět přístroj zašroubovat. "Už jenom proto, že chemická kotva je schopná udržet sto, sto padesát kilo, u telefonu, který nemá ani půl kila, mi to připadá jako zbytečný luxus," vysvětluje.

Je to proto, že chemické kotvy jsou sice úžasné, ale většinou se prodávají v množství od 160 ml, kdy se ceny za balení pohybují nad 200 korun. Toto množství zdaleka při opravě nevyužijete a skladování je bez zasychání v tubě problematické. Pokud toho máte k domácím opravám víc a dokážete spotřebovat celé balení, pak už se o kotvě vyplatí uvažovat jako o naprosto spolehlivém řešení. Jak se pracuje s chemickou kotvou, najdete zde.

V našem případě se ale ukázalo, že i když se "manžel" pokusil navrtat nové otvory blízko tak, aby šel do plné zdi, podařilo se i tak vyrobit "Macochu". Proto se rozhodl původní otvory zasádrovat. "Tak tato zeď je opravdu nestandardní," kroutil hlavou. Pokusil se proto začít znovu o řádný kus dál, ale tak, aby se podařilo tělem telefonu staré otvory stále ještě zakrýt.

Na druhý pokus se práce podařila, jakmile cítil, že zajel do cihly, ulevilo se mu a pak bylo šroubování hmoždinek už jen otázkou chvilky.

Podívejte se na video, jak pracuje hodinový manžel a podělte se se svými osvědčenými fígly.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.