Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Opravu plovoucí podlahy zvládnete i vy

aktualizováno 
Padající nůž či hrnek, zvířecí drápy, kamínky nanesené na botách… Tohle všechno může viditelně poničit dřevěnou či laminátovou podlahu. Naštěstí ji ale lze opravit. Jednoduchou výměnou poškozené lamely za novou.

Pomocí dláta a kladiva vyjmete poškozenou část. | foto: TILO

Poničená podlaha, zvlášť když je celkem zánovní, není nic příjemného. Naštěstí není problém dopřát jí malý "chirurgický zákrok", po kterém vypadá jako nová. Jeho náročnost samozřejmě záleží na poškození. Pokud na podlaze objevíte pouze drobná poničení, je možné je opravit vytmelením a zaretušováním. Jestliže nechcete žádné záplaty nebo je škoda větší, raději vyměňte celou lamelu.

Záleží na lokalizaci

"Pokud je poškozený dílec se zámkovým spojem v okrajích místnosti, určitě se vyplatí podlahu od jejího okraje rozebrat. Tak se dostanete k tomuto poškozenému dílci, jednoduše jej vyměníte a podlahu znovu složíte," popisuje nejjednodušší variantu Zdeněk Vondrák ze společnosti Tilo.

Zcela odlišný je postup, pokud máte škrábanec nebo díru na podlaze uprostřed místnosti. A věřte, že podle zákona schválnosti bude ve vašem případě určitě právě tam. Tehdy je lepší volit výměnu daného dílce tak, že ho vyříznete a umístíte sem nový.

Někdy stačí ostré hrany nádobí nebo hraček a ošklivý šrám na podlaze je na světě."Při pokládce podlahy většinou zbude nějaká ta lamela, která se nechává zákazníkovi. A také se setkáváme s tím, že nám sami lidé říkají, abychom jim jednu či dvě ponechali. Jakmile jsou doma zvířata či děti, lze předpokládat, že se podlaha někde poničí," říká Zdeněk Veverka z českobudějovické firmy Arnold, která se zabývá pokládáním podlah. Zájem o výměnu od profesionálů je podle něj celkem malý a počítá se na jednotlivé případy. Jde totiž o poměrně jednoduchou záležitost.

NA výměnu lamely potřebujete:

Ruční kotoučovou pilu s nastavitelnou hloubkou řezu, kladivo, doražeč a dláto, disperzní bílé lepidlo a cokoliv vhodného k zatížení nebo k zapříčení proti stropu. 

Dvakrát měř, jednou řež

"Ještě než se pustíte do vlastní výměny, je nutné si předem dobře změřit rozměry původního poškozeného dílce i toho nově vkládaného. Často se stává, že ten nový neodpovídá původnímu rozměru, a pak nastává problém," varuje Zdeněk Vondrák. 

Jak postupovat při výměně

Řez v poškozené lamele můžete vést ve tvaru psaníčka.Ruční kotoučovou pilou rozřízněte poškozený dílec, pozor ale na hloubku řezu, abyste nepoškodili spodní podkladové vrstvy. Řez můžete vést buď takzvaně na kříž, nebo jako psaníčko.
Vždy byste ale měli skončit pár milimetrů od sousedních nepoškozených lamel, abyste je také neponičili.

Pomocí dláta a kladiva vyjmete poškozenou část.Poté pomocí dláta a kladiva prodloužíte řezy až k okraji dílce a postupně vyjmete všechny vyříznuté části.

Nově vkládaný díl musí mít vytvořenou polodrážku, aby dosedl na původní místo.Nyní si musíte připravit nový dílec, a to tak, aby byla vytvořena polodrážka, která dosedne na staré lamely jako zámek a klíč. Pokud to máte, před aplikací lepidla ještě zkontrolujte, zda vám nikde nezůstaly třísky a jiné nečistoty.

Novou lamelu pevně zasaďte na původní místo.Při vsazování nového dílce podsunete nejdříve čelní a poté boční stranu nové lamely takzvaně nosem polodrážky pod horní výstupek lamely v původní podlaze. Poklepete na protilehlou stranu a tím umožníte jeho pevné zasazení. Následně položíte a zatlačíte zbývající strany nového dílce a tím jej kompletně vložíte. Ihned a bezezbytku z povrchu odstraňte vystupující lepidlo.

Novou lamelu je potřeba zatížit, nejlépe vzpěrami.Nový dílec pak ještě musíte zatížit, nejlépe zapřít vzpěrou proti stropu až do vytvrdnutí lepidla. To trvá přibližně dvanáct hodin. Poté můžete vzpěru odstranit a podlahu máte opět jako novou.

Tip na závěr:

Pokud vyměňujete lamelu u přírodních podlah, může se stát, že už položená podlaha v místnosti - například vlivem slunečních paprsků - změnila svůj odstín. "Proto doporučuji dát novou lamelu například na tři až pět dnů na přímé slunce, čímž urychlíte sjednocení barevného odstínu," přidává poslední praktickou radu Zdeněk Vondrák.


Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.