VIDEO: Recept na noblesní koláč plněný pěnou s vlašskými ořechy

  0:01aktualizováno  0:01
Vlašské ořechy zařaďte v čase podzimních plískanic do jídelníčku už proto, že obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku. Samozřejmě je můžete zobat samotné, ale v ořechovém moučníku se je víc vychutnáte.

Ořechový koláč upečený podle cukrářky Markéty Krajčovičové výborně vypadá i skvěle chutná. A nenechte se odradit na první pohled složitou přípravou. Vykrájet z těsta kolečka a vyložit jimi dortovou formu určitě zvládnete. 

Potřebné ingredience: Na těsto budete potřebovat 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g rozehřátého másla a 1 žloutek, na vysypání formy kousek másla a strouhanku. Na náplň si připravte 1 celé vejce, 3 žloutky, sníh ze tří bílků, 180 g krupicového cukru a 180 g jemně mletých vlašských ořechů.

Fotogalerie

Do mísy vsypte mouku a cukr, přidejte rozehřáté máslo a jeden žloutek a směs důkladně promíchejte. Jakmile je kompaktní, vyklepněte ji na vál, nebo čistou pracovní plochu a těsto pořádně zpracujte rukama.

Pak těsto rozdělte na dva kousky (na spodek a vršek koláče) v poměru 2:1, oba kousky zabalte do fólie a dejte zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice.

Pak vyložte dno dortové formy pečicím papírem a boky vymažte máslem a vysypte strouhankou, protože těsto má podle zkušenosti cukrářky Markéty Krajčovičové větší tendenci se lepit. A rovnou si připravte koláčovou náplň: k jemně namletým jádrům vlašských ořechů přidejte tři žloutky, jedno celé vajíčko a cukr a důkladně směs promíchejte.

Pak vyválejte větší díl odpočinutého těsta, vykrájejte z něj větší kolečka a těmi vyložte dno a částečně i boky formy tak, aby kolečka zaplnila celou plochu a jen lehce se překrývala. Pak k ořechové směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků, nalijte ji na koláč a rozprostřete až do krajů. Z odložené třetiny těsta vyválejte tenčí placku, z té vykrájejte o něco menší kolečka než na dno formy a poklaďte jimi povrch koláče. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut.   

Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, vyklopte ho z formy a před servírováním ho ještě posypte strouhanými ořechy a čokoládou.

Dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy

Toto ořechové překvapení upekla jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová pro pondělní díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží po osmé hodině večer na televizi Prima love. Spolu s ním upeče a nazdobí i dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy, který k její radosti a profesní pýše ochutná i tenisová legenda Ivan Lendl.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz