Ořechový koláč upečený podle cukrářky Markéty Krajčovičové výborně vypadá i skvěle chutná. A nenechte se odradit na první pohled složitou přípravou. Vykrájet z těsta kolečka a vyložit jimi dortovou formu určitě zvládnete.
Potřebné ingredience: Na těsto budete potřebovat 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g rozehřátého másla a 1 žloutek, na vysypání formy kousek másla a strouhanku. Na náplň si připravte 1 celé vejce, 3 žloutky, sníh ze tří bílků, 180 g krupicového cukru a 180 g jemně mletých vlašských ořechů.
Do mísy vsypte mouku a cukr, přidejte rozehřáté máslo a jeden žloutek a směs důkladně promíchejte. Jakmile je kompaktní, vyklepněte ji na vál, nebo čistou pracovní plochu a těsto pořádně zpracujte rukama.
Pak těsto rozdělte na dva kousky (na spodek a vršek koláče) v poměru 2:1, oba kousky zabalte do fólie a dejte zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice.
Pak vyložte dno dortové formy pečicím papírem a boky vymažte máslem a vysypte strouhankou, protože těsto má podle zkušenosti cukrářky Markéty Krajčovičové větší tendenci se lepit. A rovnou si připravte koláčovou náplň: k jemně namletým jádrům vlašských ořechů přidejte tři žloutky, jedno celé vajíčko a cukr a důkladně směs promíchejte.
Pak vyválejte větší díl odpočinutého těsta, vykrájejte z něj větší kolečka a těmi vyložte dno a částečně i boky formy tak, aby kolečka zaplnila celou plochu a jen lehce se překrývala. Pak k ořechové směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků, nalijte ji na koláč a rozprostřete až do krajů. Z odložené třetiny těsta vyválejte tenčí placku, z té vykrájejte o něco menší kolečka než na dno formy a poklaďte jimi povrch koláče. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut.
Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, vyklopte ho z formy a před servírováním ho ještě posypte strouhanými ořechy a čokoládou.
Toto ořechové překvapení upekla jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová pro pondělní díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží po osmé hodině večer na televizi Prima love. Spolu s ním upeče a nazdobí i dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy, který k její radosti a profesní pýše ochutná i tenisová legenda Ivan Lendl.