Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vynález podobný lepidlu slibuje práci s máslem bez mastných rukou

  0:05aktualizováno  0:05
Na principu lepicí tyčinky postavil americký podnikatel nového kuchyňského pomocníka. Butter Boss, jak jej výstižně pojmenoval, je ovšem hranatý, aby se neskutálel z kuchyňské linky či stolu. O tom, zda je to životaschopný nápad, právě rozhoduje start-up.

Máslo působí na vynálezce po celém světě zřejmě jako magnet, jen se zatím soustředili na vývoj speciálních nožů, které usnadní jeho roztírání po vyjmutí z lednice. Zatím na to šli každý z jiného konce, Britové ho zahřívají (více zde), zatímco Australané sázejí na tenká vlákna másla (článek čtěte zde).

Podívejte se, jak takový nůž pracuje:

Teď navrhl osmatřicetiletý Geraint Krumpe z Chicaga hranol naplněný máslem tak, abyste měli veškeré jeho používání v kuchyni co nejjednodušší. Princip připomíná vysouvání lepidla z tyčinky. Uprostřed je šroub, který máslo posouvá nahoru či dolů. Podle konstruktéra lze jeho vynálet používat nejen na máslo, ale na všechny roztíratelné potraviny, tedy i na sádlo či margarín, naplnit si ho můžete třeba doma připraveným bylinkovým máslem.

Butter Boss slibuje konec drobků v máslence i mastných prstů, protože si s jeho pomocí namažete nejen máslo na chleba, ale také s ním cokoliv potřete, aniž byste se ho museli dotknout rukou. Díky rysce v průhledném víčku můžete vytlačit přesné množství a patřičný přesný kousek následně ukrojit.

Fotogalerie

Vyroben je z materiálu, který odolá teplu, aby se dal bez obav používat při grilování nebo roztírání másla na pánvi, třeba na sázená nebo smažená vejce. Zrovna tak přímo z tyčinky potřete máslem třeba smaženou kukuřici či horký toust. A nemusíte se bát ho strčit do myčky, kvalitní plast prý něco vydrží. 

V nejjednodušší verzi přijde „máslák“ na 16 dolarů, tedy zhruba na 400 Kč. A za 36 dolarů si ho můžete koupit i s pomocníkem na přípravu míchaných vajec.

Butter Boss totiž není Krumpův první nápad. Podnikavý muž díky loňskému start-upu prorazil už s pomocníkem Goose, který před uvařením promíchá obsah vajíčka, aniž by poškodil jeho skořápku. Momentálně se prodává za 25 dolarů, při současném kurzu tedy zhruba za 700 Kč. Takto připravené míchané vejce je podle Krumpeho krémovější a chutnější než ta připravená běžným způsobem.

Ocenili byste tohoto nového pomocníka do kuchyně?

celkem hlasů: 1289

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 29. května 2015. Anketa je uzavřena.

Ne, vypadá to jen na další zbytečný krám do domácnosti 994
Ano, řeší to přesně ty problémy, které s použitím másla v kuchyni máme 161
Vyzkoušel(a) bych, ale nejsem si jistý, že by mě to oslovilo 134
Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz