Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré kondici. Takto radí Juliana Fischerová, která je mezi příznivci domácího kváskového pečení chleba známější pod jménem Maškrtnica.
S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho po návratu znovu oživili. | foto: Maskrtnica.cz

Vypěstovat kvásek není snadné, a když už se k němu dostanete (můžete ho získat díky kváskové mapě) nebo se vám ho skutečně podaří správně vyvést, byla by obrovská škoda o něj přijít dlouhou nepřítomností (recept na vyvedení kvásku popisuje Maškrtnica například zde). Kvásek je totiž živý organismus, o který je třeba pravidelně pečovat. Existuje několik triků, jak o dobrý a životaschopný kvásek nepřijít.

1. Pauza týden až deset dnů

Kousek zralého kvásku (asi 1–2 lžíce) zahustěte moukou podle svého zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě až tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden až dva i bez nakrmení, ale někdy ne. Lepší je dát mu najíst. Uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.

2. Dva týdny až měsíc

Opět vezměte kousek zralého kvásku a zapracovávejte do něj postupně tolik mouky, abyste vytvořili hutnou kuličku zhruba o hustotě nudlového těsta. Pokud tušíte pauzu spíše měsíc a trochu více, klidně pokračujte až do drobenky. Opět schovejte do sklenice, zavřete a uložte v chladu.

3. Usušení kvásku – týden, měsíce a více

Sušení má tu výhodu, že nepotřebujete lednici. Sušení je jednou z nejstarších metod uchovávání potravin a v minulých dobách takto fungoval kvas i z týdne na týden.

Tehdy se používala dřevěná díže, ve které se zadělával pouze chléb. Co se nalepilo na stěny, se nechalo oschnout, po čase se oškrábalo, zadělalo moukou a vodou (podle potřeby a zvyku vícekrát) a z tohoto nátěstku neboli matky vznikl čerstvý kvas na nový chléb. A tak pořád dokola.

V dnešní době nerezové to děláme trochu jinak, ale uvedená metoda funguje i dnes. Ještě rychlejší a na převoz snazší je usušit kvásek na pečicím papíře. Jak na to?

Zralý kvas rozetřete v co nejtenčí vrstvě na pečicí papír. Máte-li síťovaný poklop na ovoce, může se v létě hodit proti vinným muškám, které na kvas útočí a mohly by se na kvásek přilepit.

Podle toto, jaká byla vrstva, vlhko a teplota, můžete kvas za půl až dva dny z papíru sloupat, odložit do sklenice, uzavřít a uchovat ve spíži.

Na pečicí papír stěrkou rozetřete kvásek v tenké vrstvě.
Usušený kvásek sloupněte a uzavřete do plastové krabičky.

Na půlku papíru jsem stěrkou rozetřela asi 3–4 lžíce kvasu ve vrcholné formě. Na druhém obrázku vidíte výsledek o pár hodin později – v létě to schne jedna báseň.

Takto usušený kvásek se dá krásně převážet, posílat, je lehoučký a snadno použitelný.

4. Převážení kvasu

Na dlouhé cesty autem se jednoznačně nejvíce osvědčuje forma drobenky nebo kvásku sušeného (nic nepotěší více než oblečení potřísněné vybuchlou živou bombou). Drobenka vydrží vysoké teploty i pár dnů bez krmení v pokojové letní teplotě (mám ověřeno z cest po amerických národních parcích). O sušeném kvasu ani nemluvě, je to držák.

Na letecké cesty opět doporučuji spíše hutnější formu těsta či drobenky, nezapomeňte schovat do malé plastové krabičky do 100 ml (já převážela v malých cestovních krabičkách na krémy o objemu 10 ml a bohatě stačilo) a schovat do pytlíku s kosmetikou. V případě podezření na letišti vysvětlete, oč jde (ačkoli mimo Evropu se živé potraviny převážet nemají, takže to vám asi neprojde, leda kus zasušeného). Malá krabička krému asi nikoho zajímat nebude, ale větší zabahněná sklenice možná jo, tak buďte připraveni k vysvětlení a ochutnávání.

5. Probuzení

Nakonec to nejdůležitější, a to návod, jak kvásek opět probudit. V troše vlažné vody (asi 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyklé hustoty. Přes noc by se měl probudit, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíci nebo dvě a doplnit podle potřeby).

Původní článek najdete na webu Maškrtnica.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...