Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

aktualizováno 
Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré kondici. Takto radí Juliana Fischerová, která je mezi příznivci domácího kváskového pečení chleba známější pod jménem Maškrtnica.

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho po návratu znovu oživili. | foto: Maskrtnica.cz

Vypěstovat kvásek není snadné, a když už se k němu dostanete (můžete ho získat díky kváskové mapě) nebo se vám ho skutečně podaří správně vyvést, byla by obrovská škoda o něj přijít dlouhou nepřítomností (recept na vyvedení kvásku popisuje Maškrtnica například zde). Kvásek je totiž živý organismus, o který je třeba pravidelně pečovat. Existuje několik triků, jak o dobrý a životaschopný kvásek nepřijít.

1.Pauza týden až deset dnů

Kousek zralého kvásku (asi 1–2 lžíce) zahustěte moukou podle svého zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě až tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden až dva i bez nakrmení, ale někdy ne. Lepší je dát mu najíst. Uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.

2.Dva týdny až měsíc

Opět vezměte kousek zralého kvásku a zapracovávejte do něj postupně tolik mouky, abyste vytvořili hutnou kuličku zhruba o hustotě nudlového těsta. Pokud tušíte pauzu spíše měsíc a trochu více, klidně pokračujte až do drobenky. Opět schovejte do sklenice, zavřete a uložte v chladu.

3.Usušení kvásku – týden, měsíce a více

Sušení má tu výhodu, že nepotřebujete lednici. Sušení je jednou z nejstarších metod uchovávání potravin a v minulých dobách takto fungoval kvas i z týdne na týden.

Fotogalerie

Tehdy se používala dřevěná díže, ve které se zadělával pouze chléb. Co se nalepilo na stěny, se nechalo oschnout, po čase se oškrábalo, zadělalo moukou a vodou (podle potřeby a zvyku vícekrát) a z tohoto nátěstku neboli matky vznikl čerstvý kvas na nový chléb. A tak pořád dokola.

V dnešní době nerezové to děláme trochu jinak, ale uvedená metoda funguje i dnes. Ještě rychlejší a na převoz snazší je usušit kvásek na pečicím papíře. Jak na to?

Zralý kvas rozetřete v co nejtenčí vrstvě na pečicí papír. Máte-li síťovaný poklop na ovoce, může se v létě hodit proti vinným muškám, které na kvas útočí a mohly by se na kvásek přilepit.

Podle toto, jaká byla vrstva, vlhko a teplota, můžete kvas za půl až dva dny z papíru sloupat, odložit do sklenice, uzavřít a uchovat ve spíži.

Na pečicí papír stěrkou rozetřete kvásek v tenké vrstvě.
Usušený kvásek sloupněte a uzavřete do plastové krabičky.

Na půlku papíru jsem stěrkou rozetřela asi 3–4 lžíce kvasu ve vrcholné formě. Na druhém obrázku vidíte výsledek o pár hodin později – v létě to schne jedna báseň.

Takto usušený kvásek se dá krásně převážet, posílat, je lehoučký a snadno použitelný.

4.Převážení kvasu

Na dlouhé cesty autem se jednoznačně nejvíce osvědčuje forma drobenky nebo kvásku sušeného (nic nepotěší více než oblečení potřísněné vybuchlou živou bombou). Drobenka vydrží vysoké teploty i pár dnů bez krmení v pokojové letní teplotě (mám ověřeno z cest po amerických národních parcích). O sušeném kvasu ani nemluvě, je to držák.

Na letecké cesty opět doporučuji spíše hutnější formu těsta či drobenky, nezapomeňte schovat do malé plastové krabičky do 100 ml (já převážela v malých cestovních krabičkách na krémy o objemu 10 ml a bohatě stačilo) a schovat do pytlíku s kosmetikou. V případě podezření na letišti vysvětlete, oč jde (ačkoli mimo Evropu se živé potraviny převážet nemají, takže to vám asi neprojde, leda kus zasušeného). Malá krabička krému asi nikoho zajímat nebude, ale větší zabahněná sklenice možná jo, tak buďte připraveni k vysvětlení a ochutnávání.

5.Probuzení

Nakonec to nejdůležitější, a to návod, jak kvásek opět probudit. V troše vlažné vody (asi 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyklé hustoty. Přes noc by se měl probudit, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíci nebo dvě a doplnit podle potřeby).

Původní článek najdete na webu Maškrtnica.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Bramboříky jako něžná květinová dekorace nejen na Vánoce. Vydrží roky

Křehké a něžné květy bramboříků lze využít i při vánočním stolování. Pokud...

Bramboříky jsou jako stvořené nejen k působivým adventním a vánočním dekoracím. Díky tomu, že jejich jemné barvy umí...

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Najdete na iDNES.cz