Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nátěr dřevěné terasy zabere hodinu ročně a značně prodlouží životnost

aktualizováno 
Neošetřená terasová prkna rychleji stárnou. Je tedy ekonomičtější věnovat hodinku ročně natírání terasy a několikanásobně tak prodloužit její životnost.

U hodně starých podlah není od věci prkna napřed osmirkovat. | foto: Bondex

Když stavíte u domu nebo chaty terasu, můžete si vybrat ze dvou možností. Buď použijete tvrdé exotické dřevo (například Bangkirai, Merbau, Massaranduba), které výborně odolává povětrnostním podmínkám a má delší životnost, nebo měkké dřevo, například borovici nebo modřín, které však budete muset pravidelně natírat a obnovovat, ale které je zároveň levnější. Uvažovat o stavbě terasy z nejlevnějšího smrku je holý nerozum, protože to není nejideálnější dřevina pro tyto účely.

„Je ovšem pravdou, že i to nejkvalitnější dřevo se musí jednou za čas ošetřit, protože časem vlivem UV záření šedne a zároveň tím prodloužíme jeho životnost. U dřeva impregnovaného napouštědly na bázi kyseliny borité a různých chloridů se údržba nedoporučuje, protože nátěrové hmoty dostatečně nepřilnou k povrchu. A u měkkých dřevin se doporučuje napouštět dvakrát ročně. Ostatně to platí u každého dřeva, ať už je to tvrdé exotické, tak i měkké. Je to ročně hodinka práce, ale místo aby se terasa rozpadla třeba už po několika letech, vydrží i patnáct,“ říká Radek Kříž ze sítě prodejen Dům barev.

Na napouštění teras se používají speciální olejové nátěry, které se vsáknou do povrchu dřeva a uzavřou póry. Neošetřené dřevo totiž mívá vlivem UV záření a povětrnostních vlivů tendenci otevírat póry, takže je ve výsledku daleko zranitelnější. Navíc trpí i mechanickým namáháním: chodí se po něm a podrážky bot ho rozdírají kamínky nebo pískem. Působí na něj voda, kroupy nebo sníh.

Fotogalerie

Když ovšem prší na ošetřené dřevo, nevsakuje se do něj voda a terasa pak nezvětrává. „Schválně si udělejte takovou zkoušku. Když na terasu vylijete sklenici vody, uvidí se, zda vytvoří jednotlivé kapky, nebo se rozlije a vsákne. To je znamení, že povrch už potřebuje ošetřit,“ radí.

U pravidelně ošetřovaných teras se postupuje v jediném kroku, kdy se použije jen obnovovací olejový nátěr. U hodně zanedbaných povrchů se napřed použije takzvaný čistič. Ten se vetře do dřeva, nechá se čtvrthodinku působit a pak se spláchne. Tento čistič by měl odstranit nečistoty a obnovit přirozenou barvu a strukturu dřeva. V extrémních případech není špatné prkna napřed i obrousit.

Když podlaha zcela proschne, může se začít natírat olejovým přípravkem. Je vhodné nepoužívat žádné válečky, ale pouze štětec. Spíše lazurovací z umělých vláken. Tím se zajistí, že se barva důkladně vetře do pórů a zvýrazní tak strukturu a kresbu dřeva. Olej je velmi řídký, takže není třeba se bát, že by vám z tohoto procesu s nadsázkou upadla ruka, jde to velmi snadno.

„Hodně lidí zanedbává poslední krok. Zhruba po hodině je potřeba vzít suchý hadr a z terasy setřít zbytky nevsáklého oleje. Když to neuděláte, vzniknou vám na povrchu mapy podle toho, jak hodně se olej vsákl. Kde je nátěru více, zůstane zbytek na povrchu a stále trochu lepí. A když na takové místo napadá prach, nevypadá to hezky,“ upozorňuje odborník.

Přestože jsou olejové pochozí barvy určeny primárně na terasy, stejně tak můžete natřít i ostatní prvky v exteriéru. Samozřejmě jen pokud jsou z přírodního dřeva neošetřeného předchozím nátěrem, například krycí barvou nebo silnovrstvou lazurou, aby se přípravek mohl vsakovat.

Natírat by se nemělo v extrémních podmínkách. Teplota by neměla klesnout pod deset stupňů Celsia a naopak není vhodné natírat v horku nebo na přímém slunci. Vlhkost by neměla být vyšší než 80 %. Vyplatí se sledovat předpověď, ideální je, když se do druhého dne nečeká déšť.

Autor:


Témata: Poradna: Boty


Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.