Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nátěr dřevěné terasy zabere hodinu ročně a značně prodlouží životnost

aktualizováno 
Neošetřená terasová prkna rychleji stárnou. Je tedy ekonomičtější věnovat hodinku ročně natírání terasy a několikanásobně tak prodloužit její životnost.

U hodně starých podlah není od věci prkna napřed osmirkovat. | foto: Bondex

Když stavíte u domu nebo chaty terasu, můžete si vybrat ze dvou možností. Buď použijete tvrdé exotické dřevo (například Bangkirai, Merbau, Massaranduba), které výborně odolává povětrnostním podmínkám a má delší životnost, nebo měkké dřevo, například borovici nebo modřín, které však budete muset pravidelně natírat a obnovovat, ale které je zároveň levnější. Uvažovat o stavbě terasy z nejlevnějšího smrku je holý nerozum, protože to není nejideálnější dřevina pro tyto účely.

„Je ovšem pravdou, že i to nejkvalitnější dřevo se musí jednou za čas ošetřit, protože časem vlivem UV záření šedne a zároveň tím prodloužíme jeho životnost. U dřeva impregnovaného napouštědly na bázi kyseliny borité a různých chloridů se údržba nedoporučuje, protože nátěrové hmoty dostatečně nepřilnou k povrchu. A u měkkých dřevin se doporučuje napouštět dvakrát ročně. Ostatně to platí u každého dřeva, ať už je to tvrdé exotické, tak i měkké. Je to ročně hodinka práce, ale místo aby se terasa rozpadla třeba už po několika letech, vydrží i patnáct,“ říká Radek Kříž ze sítě prodejen Dům barev.

Na napouštění teras se používají speciální olejové nátěry, které se vsáknou do povrchu dřeva a uzavřou póry. Neošetřené dřevo totiž mívá vlivem UV záření a povětrnostních vlivů tendenci otevírat póry, takže je ve výsledku daleko zranitelnější. Navíc trpí i mechanickým namáháním: chodí se po něm a podrážky bot ho rozdírají kamínky nebo pískem. Působí na něj voda, kroupy nebo sníh.

Fotogalerie

Když ovšem prší na ošetřené dřevo, nevsakuje se do něj voda a terasa pak nezvětrává. „Schválně si udělejte takovou zkoušku. Když na terasu vylijete sklenici vody, uvidí se, zda vytvoří jednotlivé kapky, nebo se rozlije a vsákne. To je znamení, že povrch už potřebuje ošetřit,“ radí.

U pravidelně ošetřovaných teras se postupuje v jediném kroku, kdy se použije jen obnovovací olejový nátěr. U hodně zanedbaných povrchů se napřed použije takzvaný čistič. Ten se vetře do dřeva, nechá se čtvrthodinku působit a pak se spláchne. Tento čistič by měl odstranit nečistoty a obnovit přirozenou barvu a strukturu dřeva. V extrémních případech není špatné prkna napřed i obrousit.

Když podlaha zcela proschne, může se začít natírat olejovým přípravkem. Je vhodné nepoužívat žádné válečky, ale pouze štětec. Spíše lazurovací z umělých vláken. Tím se zajistí, že se barva důkladně vetře do pórů a zvýrazní tak strukturu a kresbu dřeva. Olej je velmi řídký, takže není třeba se bát, že by vám z tohoto procesu s nadsázkou upadla ruka, jde to velmi snadno.

„Hodně lidí zanedbává poslední krok. Zhruba po hodině je potřeba vzít suchý hadr a z terasy setřít zbytky nevsáklého oleje. Když to neuděláte, vzniknou vám na povrchu mapy podle toho, jak hodně se olej vsákl. Kde je nátěru více, zůstane zbytek na povrchu a stále trochu lepí. A když na takové místo napadá prach, nevypadá to hezky,“ upozorňuje odborník.

Přestože jsou olejové pochozí barvy určeny primárně na terasy, stejně tak můžete natřít i ostatní prvky v exteriéru. Samozřejmě jen pokud jsou z přírodního dřeva neošetřeného předchozím nátěrem, například krycí barvou nebo silnovrstvou lazurou, aby se přípravek mohl vsakovat.

Natírat by se nemělo v extrémních podmínkách. Teplota by neměla klesnout pod deset stupňů Celsia a naopak není vhodné natírat v horku nebo na přímém slunci. Vlhkost by neměla být vyšší než 80 %. Vyplatí se sledovat předpověď, ideální je, když se do druhého dne nečeká déšť.

Autor:


Témata: Poradna: Boty


Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.