Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm nejčastějších závad komínu, které vás mohou připravit o život

aktualizováno 
Minimálně 35 požárů už letos vypuklo kvůli problémům s komíny. Nejčastěji se vznítí saze, vzplály zazděné trámy v komíně, na vině jsou i špatné kouřovody.
Ceny kominických prací se mnohonásobně zvýšily

Ceny kominických prací se mnohonásobně zvýšily | foto: Lukáš KuběnaMF DNES

Ohně a otrav se lze lehce vyvarovat. Stačí pravidelně čistit komín a kotel, zvát si kominíka na kontroly a hlavně správně topit. Splnit tak v podstatě to, co nařizuje od ledna nový předpis. Které závady jsou nejčastější?

1. Uvnitř se nahromadily velké nánosy sazí

Saze souvisejí s kouřem. Čím víc se z komína kouří, tím větší je riziko usazenin. Z paliva se kouří kvůli spalování při nízké teplotě. Lidé často dělají chybu při zatápění, když nenechají dřevo či uhlí rozhořet. Důležité je topeniště rychle ohřát drobným dřevem. Rozhořená kamna by se neměla moc přidusit. "Palivo se dokonale spaluje, když vyhoří beze zbytků," připomíná František Jiřík, viceprezident Společenstva kominíků ČR.

Dobré není ani spalování odpadů či vlhkého dřeva. Dříví by mělo vysychat aspoň dva roky. Někdy jsou na vině zanesená kamna či špatně seřízený hořák – s tím poradí servisní technik.

2) Zdivo je popraskané, špička komína se rozpadá

Když popraská zdivo na stěnách, lidé se bojí, že dům spadne, a obvykle to hned řeší. U komínů to však často pominou. Nebezpečí je přitom možná větší. Prasklinami mohou pronikat spaliny do interiéru a dům může vyhořet. Problém začíná při stavbě. Cihly musí být mrazuvzdorné a dobře vyspárované kvalitní maltou.

Když se malta drolí, hned ji opravte. Rozpadlé zdivo se musí rozebrat, obvykle k podlaze podkroví. "Pak se musí znovu vyzdít z plných dobře vypálených cihel a znovu vybetonovat krycí deska," říká kominík Vladimír Jirout. Nebo se dá použít komínový systém, ceny začínají na třech tisících korun.

3) Komín se rozpadá zevnitř, na dně se hromadí drť

Našli jste na dně komína při vybírání sazí vydrolenou maltu a cihly? Problém. Jedovaté spaliny mohou pronikat do interiéru, hrozí otrava a požár. Přestaňte komín používat a pozvěte kominíka. Obvykle stačí komín vyfrézovat a vyvložkovat. Frézovat se může až třetina tloušťky zdiva. Náklady jsou v tisících až v desítkách tisíc korun.

Zdivo narušují usazeniny a kondenzace při vytápění na nízkou teplotu. Někdy se drolí omítka, protože byla nekvalitní. Komín může popraskat i po vyhoření sazí nebo když je přetížený kvůli špatnému projektu.

4) V komíně je zazděný stropní nebo střešní trám

To, že zedníci omylem zazdí trám do komína, se stává u starých i nových domů. Minimální vzdálenost dřeva od komína by měla být půl metru. Problém odhalí kominík při kontrole. Dokud trám z komína neodstraníte, netopte.

Zeptejte se statika, jak po vyjmutí trámu zabezpečit strop nebo krov. Často pomůže připevnit trám k těm sousedním pomocí příčného trámu či na konzolu. Komín se musí opravit.

5) V komíně se vytvořila vrstva dehtu

Dehet se vznítí ještě snáz než saze. Příčinou je často topení vlhkým dřevem nebo předimenzovaný kotel. Důvodem bývá i silné přidušení kamen, špatný tah nebo dlouhý kouřovod.

Dehet vytváří v komíně suchou či mazlavou černou vrstvu silnou až několik centimetrů. Je vidět na špici komína nebo uvnitř pomocí zrcátka a svítilny. Dehet kominíci vypalují či frézují. Vypalování vyjde levněji, ale je nebezpečné a ne každý kominík ho umí. Když se dehet neodstraní, může prosáknout i do interiéru. Ze stěn pak tmavé zapáchající skvrny nedostanete, nezbývá než bourat a stavět znovu.

6) Kouřovod je špatně připojený nebo netěsní

Hasiči často vyjíždějí k případům, kdy hořel dům kvůli amatérskému připojení kouřovodu do komína nebo když byl kouřovod starý a prohořelý. Připojování kamen nechte na odborníky.

7) Vložka koroduje, komín se postupně ucpává

Hliníkové vložky od plynových kotlů či karem korodují. Usazeniny padají dolů, ucpávají sopouch, jímku na kondenzát nebo celý průduch. Kvůli špatnému spalování pak hrozí otrava oxidem uhelnatým.

Jímka i komín se musí vyčistit a vložka vyměnit. Nejlepší je použít nerezovou či plastovou vložku. Existují i typy z umělé pryskyřice, která se po spuštění do komína nafoukne a vytvrdí horkou párou.

8) Z kotle nebo kamen se kouří do místnosti

Nejčastěji je na vině zatápění na nízkou teplotu. Komín se musí nejdřív zahřát, aby získal tah. Někdy problém působí i změna meteorologického tlaku, inverze, přímé slunce nebo když vyměníte okna za nová, těsná. Důvodem však mohou být i usazeniny. Když nepomůže čištění ani správné topení, poraďte se s odborníky.

U kamen je problémem obvykle jejich stáří či špatná údržba. Někdy se zasekne i klapka pro regulaci tahu. Může jít i o špatně navržený či postavený komín – příliš nízký, úzký nebo naopak předimenzovaný. Stává se to i při použití vzduchotechniky nebo digestoře, jež způsobí obrácený tah a spaliny nasává do místnosti. Někdy pomůže při puštění digestoře pootevřít okno.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.