Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm nejčastějších závad komínu, které vás mohou připravit o život

aktualizováno 
Minimálně 35 požárů už letos vypuklo kvůli problémům s komíny. Nejčastěji se vznítí saze, vzplály zazděné trámy v komíně, na vině jsou i špatné kouřovody.
Ceny kominických prací se mnohonásobně zvýšily

Ceny kominických prací se mnohonásobně zvýšily | foto: Lukáš KuběnaMF DNES

Ohně a otrav se lze lehce vyvarovat. Stačí pravidelně čistit komín a kotel, zvát si kominíka na kontroly a hlavně správně topit. Splnit tak v podstatě to, co nařizuje od ledna nový předpis. Které závady jsou nejčastější?

1. Uvnitř se nahromadily velké nánosy sazí

Saze souvisejí s kouřem. Čím víc se z komína kouří, tím větší je riziko usazenin. Z paliva se kouří kvůli spalování při nízké teplotě. Lidé často dělají chybu při zatápění, když nenechají dřevo či uhlí rozhořet. Důležité je topeniště rychle ohřát drobným dřevem. Rozhořená kamna by se neměla moc přidusit. "Palivo se dokonale spaluje, když vyhoří beze zbytků," připomíná František Jiřík, viceprezident Společenstva kominíků ČR.

Dobré není ani spalování odpadů či vlhkého dřeva. Dříví by mělo vysychat aspoň dva roky. Někdy jsou na vině zanesená kamna či špatně seřízený hořák – s tím poradí servisní technik.

2) Zdivo je popraskané, špička komína se rozpadá

Když popraská zdivo na stěnách, lidé se bojí, že dům spadne, a obvykle to hned řeší. U komínů to však často pominou. Nebezpečí je přitom možná větší. Prasklinami mohou pronikat spaliny do interiéru a dům může vyhořet. Problém začíná při stavbě. Cihly musí být mrazuvzdorné a dobře vyspárované kvalitní maltou.

Když se malta drolí, hned ji opravte. Rozpadlé zdivo se musí rozebrat, obvykle k podlaze podkroví. "Pak se musí znovu vyzdít z plných dobře vypálených cihel a znovu vybetonovat krycí deska," říká kominík Vladimír Jirout. Nebo se dá použít komínový systém, ceny začínají na třech tisících korun.

3) Komín se rozpadá zevnitř, na dně se hromadí drť

Našli jste na dně komína při vybírání sazí vydrolenou maltu a cihly? Problém. Jedovaté spaliny mohou pronikat do interiéru, hrozí otrava a požár. Přestaňte komín používat a pozvěte kominíka. Obvykle stačí komín vyfrézovat a vyvložkovat. Frézovat se může až třetina tloušťky zdiva. Náklady jsou v tisících až v desítkách tisíc korun.

Zdivo narušují usazeniny a kondenzace při vytápění na nízkou teplotu. Někdy se drolí omítka, protože byla nekvalitní. Komín může popraskat i po vyhoření sazí nebo když je přetížený kvůli špatnému projektu.

4) V komíně je zazděný stropní nebo střešní trám

To, že zedníci omylem zazdí trám do komína, se stává u starých i nových domů. Minimální vzdálenost dřeva od komína by měla být půl metru. Problém odhalí kominík při kontrole. Dokud trám z komína neodstraníte, netopte.

Zeptejte se statika, jak po vyjmutí trámu zabezpečit strop nebo krov. Často pomůže připevnit trám k těm sousedním pomocí příčného trámu či na konzolu. Komín se musí opravit.

5) V komíně se vytvořila vrstva dehtu

Dehet se vznítí ještě snáz než saze. Příčinou je často topení vlhkým dřevem nebo předimenzovaný kotel. Důvodem bývá i silné přidušení kamen, špatný tah nebo dlouhý kouřovod.

Dehet vytváří v komíně suchou či mazlavou černou vrstvu silnou až několik centimetrů. Je vidět na špici komína nebo uvnitř pomocí zrcátka a svítilny. Dehet kominíci vypalují či frézují. Vypalování vyjde levněji, ale je nebezpečné a ne každý kominík ho umí. Když se dehet neodstraní, může prosáknout i do interiéru. Ze stěn pak tmavé zapáchající skvrny nedostanete, nezbývá než bourat a stavět znovu.

6) Kouřovod je špatně připojený nebo netěsní

Hasiči často vyjíždějí k případům, kdy hořel dům kvůli amatérskému připojení kouřovodu do komína nebo když byl kouřovod starý a prohořelý. Připojování kamen nechte na odborníky.

7) Vložka koroduje, komín se postupně ucpává

Hliníkové vložky od plynových kotlů či karem korodují. Usazeniny padají dolů, ucpávají sopouch, jímku na kondenzát nebo celý průduch. Kvůli špatnému spalování pak hrozí otrava oxidem uhelnatým.

Jímka i komín se musí vyčistit a vložka vyměnit. Nejlepší je použít nerezovou či plastovou vložku. Existují i typy z umělé pryskyřice, která se po spuštění do komína nafoukne a vytvrdí horkou párou.

8) Z kotle nebo kamen se kouří do místnosti

Nejčastěji je na vině zatápění na nízkou teplotu. Komín se musí nejdřív zahřát, aby získal tah. Někdy problém působí i změna meteorologického tlaku, inverze, přímé slunce nebo když vyměníte okna za nová, těsná. Důvodem však mohou být i usazeniny. Když nepomůže čištění ani správné topení, poraďte se s odborníky.

U kamen je problémem obvykle jejich stáří či špatná údržba. Někdy se zasekne i klapka pro regulaci tahu. Může jít i o špatně navržený či postavený komín – příliš nízký, úzký nebo naopak předimenzovaný. Stává se to i při použití vzduchotechniky nebo digestoře, jež způsobí obrácený tah a spaliny nasává do místnosti. Někdy pomůže při puštění digestoře pootevřít okno.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...



Najdete na iDNES.cz