Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm nejlepších „zapomenutých“ nástrah, které jsou skoro zadarmo

  7:03aktualizováno  7:03
Současní rybáři zpracovaní agresivním marketingem jsou ochotni utratit za nástrahy tisíce. Zapomínají přitom na klasické nástrahy otestované mnohaletými rybářskými zkušenostmi.
Rybář v akci. Ilustrační foto

Rybář v akci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vraťme se do dob minulých a připomeňme si některé nástrahy, které už pro mnohé patří do kategorie "zapomenutých". Uvidíte, že se obejdete i bez drahých boilies. I když existují nadšenci, kteří si je dokáží uvařit i doma svépomocí (viz předchozí článek).

Brambory

Vařené jsou zaručenou nástrahou na kapra. Účinné jsou i na plotice, jelce a cejny. Hodí se každý druh brambor, nejlepší jsou ovšem moučnější druhy, které se po uvaření nerozpadnou. Brambory vařte tak dlouho, až jimi projde špejle bez hrotu. Malé brambory lze oloupat a použít je celé. Brambor dobře drží na háčku a lze nahazovat i na delší vzdálenosti.

Kapr byl naklonovaný poprvé už v roce 1963, i když se jednalo o asijský druh. V

Kapr ulovený na vařený brambor

Kroupy

Jsou osvědčenou nástrahou především na cejny, ale i plotice a jiné kaprovité ryby. Kroupy musíte vařit velmi pomalu, aby se nerozvařily na kaši. Při vaření stále přilévejte vroucí vodu.

Po uvaření a scezení je vhodné rozprostřít je do tenké vrstvy, abychom urychlili oschnutí. Na háček se napichují dvě až tři kroupy, přičemž jedna z nich je napíchnutá na hrotu háčku.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Houska

Lze použít čerstvou nebo napařenou. Čerstvá houska poslouží jako nástraha, když ze střídy uděláte kuličky, které napíchnete na háček. Tato nástraha na háčku ale dlouho nevydrží a je potřeba ji neustále vyměňovat, zpravidla už po několika minutách.

Starší housky a rohlíky se napařují. Rohlíky či housku nakrájíte na polovinu a vložíte na pařák do hrnce. Napařování trvá kolem deseti minut. Poté se pěchuje napařené pečivo mezi dvěma kuchyňskými prkýnky. Je to velmi dobrá nástraha na všechny druhy bílých ryb (viz podrobný návod na přípravu nástrahy z rohlíku).

Chléb

Většinou se připravuje ve formě kostiček. Tvrdší chleba na háčku lépe drží. Na háček jej napíchnete od kůrky, háček zatáhněte do chleba. Loví se na něj nejčastěji kapr a amur, zpravidla způsobem na "mlaskačku".

Těstoviny

Patří mezi často používané nástrahy. Nejoblíbenější jsou kolínka. Vařte je dle návodu na sáčku a potom prolejte studenou vodou, aby se od sebe jednotlivé kousky dobře separovaly. Kolínka se zpravidla prosypávají strouhankou. Můžete je také barvit potravinářskou barvou, nejčastěji nažluto nebo načerveno a samozřejmě obohatit různými posilovači chuti.

Sýr

Používá se obvykle na parmu a jelce. Na nástrahy se všechny druhy sýrů nehodí. Sýr musí být tuhý, aby se na háčku udržel. Používejte kostičky o hraně 1,5 cm, měkčí sýry se tvarují do kuliček.

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Rousnice ("dešťovka")

Velmi vhodná nástraha na kapra, úhoře, parmu, okouna a lína. Koupíte ji v rybářských obchodech, nebo si ji můžete nasbírat sami, většinou po dešti, kdy vylézá nad povrch. S úspěchem lze rousnice použít i na lov sumce velkého, nastražením většího počtu kusů na jeden háček.

Lín obecný miluje rousnice.

Lín obecný miluje rousnice.

Masní červi

Jsou to larvy různých druhů much. Je to univerzální nástraha na všechny druhy ryb v každém ročním období. Nazývají se také masňáci, kostňáci nebo bílí červi.

Běžně se prodávají v rybářských potřebách. Červy lze obarvit potravinářským barvivem, zabarví se zhruba po dni, nejvíce se používá červená na lov plotic.

Napichují se na háčky z tenčích drátků jen za kůžičku, aby nevyhřezly vnitřnosti. Lze nastražit jeden, ale třeba i sedm kusů na háček.

Univerzální nástraha - masní červi

Univerzální nástraha – masní červi

Vyzkoušejte tyto nástrahy a uvidíte, že i bez velkých finančních nároků lze nachytat krásné ryby. Především dnešní rybářská mládež tyto nástrahy skoro ani nezná a neví, o co přichází.

Autoři:


Témata: Rybaření, Brambory, Kapr


Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Radek Filip s 127cm krokodýlem z české svazové vody
Na přehradě chytili 127cm štiku, druhý den hned dalšího obra

Říká se, že drtivá většina rybářů nechytí za celý život metrovou štiku. Obrovské rybářské štěstí přálo tomu, že se letos v srpnu povedlo na české svazové vodě...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.