VIDEO: Tyhle odporné housenky propaguje OSN. Bojuje tak proti hladu

aktualizováno 
Organizace spojených národů našla novou zbraň, jež by mohla pomoci v boji proti hladu. Jde o poživatelný hmyz, který už teď tvoří doplněk potravy pro zhruba dvě miliardy lidí.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.

Hmyz je podle FAO "mimořádně efektivní" při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu "hmyzího masa" jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů.

Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem. V současnosti se hmyz určený k jídlu většinou sbírá v lesích, chov je omezen. Podle FAO by však díky mechanizaci mohl chov prudce stoupnout.

"Chov hmyzu je jednou z cest, jak zabezpečit dostatek potravin," uvedla FAO ve své zprávě. "Hmyz je všude a rychle se množí," dodala. Podle FAO poskytuje hmyz kvalitní proteiny a výživné látky a je "mimořádně důležitý jako doplněk potravy podvyživených dětí". Může být i bohatý na železo, hořčík, zinek a další látky potřebné pro lidský organismus.

Zpráva FAO také upozorňuje, že například některé kobylky jsou v Africe považovány za delikatesu a platí se za ně vysoké ceny.

Autoři: ,

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Najdete na iDNES.cz