Ossobuco podle Zdeňka Pohlreicha

Ossobuco je milánská specialita z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Tradičně se podává s rizotem po milánsku.

Obtížnost

Náročné

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Postup

  1. Telecí maso osolíme, opepříme a obalíme v mouce, do které jsme také přidali trošku soli a pepře. Mezitím se nám už může rozpalovat pánev. Přidáme olej a necháme maso opéct. „Já jsem si vždycky myslel, že maso se má opéct pořádně do hněda, ale pak u nás byla vařit jedna Italka a ta nás přesvědčila, že to děláme moc tmavé,“ vypráví Pohlreich. Chuť masa je pak podle něj daleko jemnější. Navíc se maso bude ještě dusit, takže není potřeba dosáhnout absolutního uzavření. Stejně pustí šťávu.
  2. Až se maso opeče, vytáhneme ho a do pánve dáme nakrájenou zeleninu: mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer. Necháme zesklovatět a vrátíme maso na pánev. Zalijeme bílým vínem, přidáme loupaná rajčata, nadrobno nasekáme kousek rozmarýnu.
  3. Až se víno trochu vyvaří, přidáme vývar a necháme dusit asi tři čtvrtě hodiny nebo hodinu doměkka. Pokud budeme dělat ossobuco z hovězího, musíme počítat s delší dobou.
  4. Zdeněk Pohlreich má rád, když pokrmy na talíři trochu vypadají, proto si upraví odložený morek. „Když jsem jako malý četl Lovce mamutů, byl morek za největší pochoutku. Kdybychom ho nechali dusit s masem, vyvařil by se, ztratil,“ vysvětluje. Místo toho jej nechá bleskově orestovat na pánvi a nasadí na pokrm do talíře jako čepici. A když italský recept, tak na ozdobu patří snítka bazalky.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    302 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1263 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    16,9 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    3,6 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    43,9 g

    70 %

    64 %

  • Tuky

    3,2 g

    5 %

    5 %

  • nasycené

    1,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Daleko častěji než z telete u řezníka seženete hovězí variantu. Zvláště tam, kde si sami bourají maso, není problém o tuto kuchyňskou úpravu požádat. Díky zájmu restaurací, které ossobuco nabízejí jako tak trochu módní pokrm, alespoň už vědí, co to je, a nebudete je přivádět se svou prosbou do rozpaků.

Autor: ,

Podobné recepty

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Výborný pokrm z jehněčího masa, na kterém si pochutnají úplně všichni.

Kuřecí roláda s tvarůžky

Roláda s celerovým pyré a oblíbeným sýrem chutná prostě dokonale.

Ryba pečená v papíru

Pokud máte chuť na rybu, připravte si tento recept.