Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší občerstvení do hicu: doma macerovaný ledový čaj

aktualizováno 
Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje Kabusé a Matcha, ale taky prvosklizňový čaj Darjeeling plný květinových chutí a vůní. Když nápoj doplníte ovocem nebo různými sirupy, vzniknou lahodné domácí limonády.

Domácí ledové čaje jsou osvěžující nejen díky ledu, ale rovněž díky povzbuzujícím a zdraví prospěšným látkám obsaženým v čaji. V horkých dnech takové domácí nápoje každého rychle postaví na nohy. Navíc bez cukru.

Stačí dodržet jednoduché pravidlo. Když chcete ledový čaj připravit velmi rychle, potřebujete vysoce kvalitní čaj, a když to má být navíc mimo domov, měl by být zabalený v pyramidových sáčcích. Sáčky můžete vzít s sebou třeba na výlet ke studánce nebo na piknik.

Jak na čaj Kabusé

Čaje se zástěnou

Stejně jako všechny zelené čaje, i kabusé a matcha efektivně ochlazují organismus v horkých dnech. Navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine víc účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Například čaj Kabusé je směs japonského zeleného a praženého listového čaje. Jeden sáček se třemi gramy čaje se louhujte v půl litru studené vody pouze pět minut a chuť výsledného nápoje je silná a typicky trávovitá a svěží. Připravit si z něj potom můžete i japonskou limonádu.

Než se čaj vylouhuje, namočíte okraje dvou vysokých sklenic do čerstvě vymačkané citronové šťávy a ponoříte do cukru, aby vznikla na okrajích krusta. Naplníte je kostkami ledu, které přelijete čajem Kabusé a nakonec ještě zakápnete zbytkem citronové šťávy.

Nejraději s macerátem

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády víc času, doporučujeme připravit si z čajových lístků takzvaný macerát, tedy nechat je ve vodě louhovat několik hodin nebo i přes noc.

Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně. Chuť kvalitního čaje tak může v macerátu vyniknout ještě víc než při přípravě horkého nálevu. I povzbudivé účinky macerátu jsou mnohem silnější.

Postupovat tak můžete nejen se zeleným čajem, vyzkoušejte například čerstvý čaj z Darjeelingu, který ručně sbírali během prvních sklizní letos na jaře.

Podívejte se na video, kde najdete podrobné návody k přípravě čajů.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.