Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Osvěžující letní salát jinak: s nudlemi a dresinkem ze sójovky a octa

aktualizováno 
Zeleninový salát je v létě klasika i v Japonsku, jen má trochu jinou podobu. A protože se Japonci snaží obětovat přípravě jídla minimum času, hotový je za chviličku.

Salát je lehký a přitom příjemně zasytí. Na přípravu jsou potřeba poměrně běžné suroviny, které dnes seženete nejen v internetových obchodech s japonskými potravinami, ale i v prodejnách zdravé výživy či exotických koutcích supermarketů.

Ingredience potřebné na japonský zeleninový salát

Připravte si 100 g nudlí harusame nebo jiných "skleněných" nudlí (mohou, ale nemusí být vždy rýžové), 5 g sušených mořských řas wakame, ledový salát, 10 až 15 cherry rajčátek, sterilovanou kukuřici, případně i salátovou okurku.
Na japonský dresink budete potřebovat 50 ml japonské sójové omáčky, 50 ml rýžového octa na sushi, 100 ml rostlinného oleje a pár kapek sezamového oleje.

Příprava salátu krok za krokem

Ve vroucí neosolené vodě uvařte tak zvané "skleněné" nudle. Harusame je potřeba vařit zhruba pět až šest minut, jiné druhy skleněných nudlí (a do salátu se hodí kterékoliv) většinou déle: jednoduše se řiďte pokyny na obalu.

Nudle harusame uvařte ve vroucí vodě podle návodu.
Uvařené rýžové nudle propláchněte pod studenou vodou.
Uvařené rýžové nudle propláchněte pod studenou vodou.

Uvařené nudle sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

K mořským řasám wakame přidejte studenou vodu.
Ledový salát očistěte a natrhejte či nakrájejte na kousky.
Umytá cherry rajčátka překrojte napůl.

Mezitím dejte do mističky zhruba polévkovou lžíci nebo hrst sušených mořských řas wakame a zalijte je studenou vodu. "Během pěti minut se rozvinou do čerstvého stavu," vysvětluje Tomio Okamura, který pro nás letní salát připravil. Očištěný a omytý ledový salát pokrájejte a omytá cherry rajčátka překrojte napůl. Chcete-li přidat i salátovou okurku, oloupejte ji a nakrájejte na kolečka.

Na dno hlubokého talíře či misky vložte nejprve kousky ledového salátu.
Na salát přidejte uvařené a propláchnuté rýžové
Ještě pokrájená sherry rajčátka...

Do misky vložte na kousky natrhaný nebo pokrájený ledový salát, uvařené a propláchnuté nudle harusame, pokrájená sherry rajčátka, sterilovanou kukuřici a nahoru pečlivě vyždímané mořské řasy wakame.

Při přípravě omáčky použijte odměrku.
Všechny ingredience na japonskou zálivku pečlivě promíchejte.
Salát zalijte připravenou japonskou omáčkou.

Salát nakonec přelijte japonským dresinkem, který připravíte smícháním 50 ml japonské sójové omáčky, 50 ml rýžového octa na sushi, 100 ml rostlinného oleje a pár kapek sezamového oleje. Zálivku pečlivě protřepejte či promíchejte, pokud ji nevyužijete všechnu najednou, uložte si ji v uzavřené nádobě do chladničky.

Japonský salát se skleněnými rýžovými nudlemi a mořskými řasami wakame
Japonský salát se skleněnými rýžovými nudlemi a mořskými řasami wakame

Salát můžete konzumovat klasicky vidličkou, případně kvůli "živým" nudlím vidličkou a lžící, pokud jste ale světáci, sáhnete po tradičních japonských hůlkách. Návod jak na to, včetně videa, jsme přinesli v předchozím článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.    

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz