Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Otestujte se, ať zjistíte, zda si neuděláte v nóbl restauraci ostudu

aktualizováno 
V gastronomii se v poslední době rozmnožily termíny, které dosud nemají český ekvivalent. Nebo se už vžily natolik, že o překlad nikdo nestojí. Mnohým jedlíkům z nich jde ale hlava kolem.

Staňte číšníkovi rovnocenným partnerem, poznejte jeho mluvu. | foto: Profimedia.cz

Často se nad menu v restauraci rozmýšlíte, co si máte představit pod quichem? Je to zelenina nebo mořský korýš?

V pohodě jsou jen ti, pro které se jídlo stalo zálibou. Ale stačí jen číst kuchařky, články o jídle nebo časopisy pro gurmety. V souboji mezi jídelním lístkem a vámi tak po čase vyhrajete.

Otestujte své gastronomické znalosti

Nejsou to jen cizí termíny, ale i názvy netradičních zahraničních specialit, na které se vás ptáme v testu. Zkuste si tipnout, k čemu slouží džezva nebo jakou funkci má finger bowle.

Přichystali jsme pro vás 16 otázek z oblasti gastronomické terminologie, uvidíte sami, jak na tom jste.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz