Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ouško zaječí (Otidea leporina)

aktualizováno 
Svým tvarem kornoutu připomíná například štramberské uši.

Ouško zaječí | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Jak se množí

Bělavé výtrusy se vytváří ve vrstvě na vnitřní straně plodnice.

Plodnice ouška zaječího dorůstají až do pěti centimetrů do výšky a do tří v průměru, spíše ale najdete menší exempláře. Poznáte je podle tvaru kornoutku, někdy mívají ohrnutý okraj dovnitř. Směrem nahoru se houba rozšiřuje, její povrch je hladký nebo nepatrně rýhovaný. Vnější stranu pokrývají jemné šupinky a se zbarvuje do žlutohnědé, vnitřní strana bývá rezavě hnědá.

Když houbu naříznete, spatříte dužninu, která má strukturu podobnou vosku. Mívá skořicově hnědý odstín. Nijak nevoní a nechutná.

Kde a kdy roste

Ouško zaječí najdete v jehličnatých lesích na mechu, vyhovuje mu kyselá půda. Nejspíš ji spatříte růst ve skupinkách. Roste od července do listopadu.

Tato houba je jedlá. Roste ale vzácně, proto bychom ji neměli sbírat.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.