Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovádi se letos přemnožili, jsou agresivnější než obvykle

aktualizováno 
Letos se vytvořily ideální přírodní podmínky pro vylétnutí ovádů. Jejich přemnožením trpí většina regionů České republiky, hlavně ale jižní Čechy a Vysočina.

Bzikavka slepoočka je pěkně zbarvená, ale její bodnutí bolí snad ještě víc než od běžného ováda. | foto: Stanislav Krejčík

Příprava na cestu do lesa trvá letos dětem tábořícím na louce mezi lesy a rybníky déle. Nejdřív se totiž musí pořádně vybavit na setkání s krvežíznivými hejny ovádů. "Hovad jsou tu mraky a jsou drzejší než jindy. Asi mají i nějaké žrací intervaly, nejhorší je to po ránu a kvečeru," popsal situaci šéf tábora na Prachaticku Miroslav Mašek.

Ovádi

Ačkoli laici přezdívají hovado každé velké bodavé mouše, ovádovitých je víc druhů. Třeba před bouřkou je aktivní hlavně bzikavka dešťová, která napadá člověka i zvířata.

Na vlhčích místech se daří i bzikavce slepoočce s nápadně zelenýma očima (na snímku), jež útočí na skot, koně i lidi.

Na loukách žije ovád bzučivý, který nejčastěji napadá člověka. Krev pokaždé sají samičky, které ji potřebují pro vývoj vajíček.

Jako účinná ochrana proti bodavým vetřelcům se zdejším táborníkům z Písku a okolí osvědčují repelenty, náramky proti hmyzu a ve stanech také speciální voňavé odpuzovače obtížných okřídlenců.

Ovádi jsou prakticky všude. Z odpolední procházky po loukách a lesích v okolí Drahotěšic na Českobudějovicku se vrátila Kateřina Kubátová zcela vyčerpaná. Oblíbená trasa okolo chalupy se změnila kvůli agresivním hejnům ovádů v utrpení.

"Bylo horko, ale místo ochlazení jsme v lese několikrát narazili na velké skupiny hovad, které na nás zaútočily. Vrhaly se hlavně na manžela. Nemohli jsme se jich vůbec zbavit," líčí 30letá knihovnice z krajského města vycházku, z níž se nakonec mladý pár vrátil zadýchaný během. Dotěrnému hmyzu se snažil utéct, ale ani to nepomohlo. Po celém těle zůstaly oběma nateklé svědivé boule.

Ovádi se letos přemnožili v celých jižních Čechách i na Vysočině. Jsou postrachem nejen v níže položených oblastech, ale narazíte na ně i na Šumavě a kolem Lipna.

Mají dost potravy a vlhko

Radost z nich mohou mít snad jenom lékárny, které prodávají víc přípravků proti hmyzu. Lidé nakupují víc repelentů s rozprašovačem i mastí. Odnášejí si přípravky pro prevenci i na zklidnění kůže po štípnutí," potvrdila Hana Sýkorová, vedoucí lékárny v Hluboké nad Vltavou.

Podle odborníků jsou letos pro vyrojení extrémně vysokého počtu ovádů příznivé podmínky. "Čeleď ovádovití se vyvíjí jako larvy několik let a pak se vyrojí. A když se k tomu sejdou faktory jako vlhko a dostatek potravy, tak hromadně vyletí. To se stalo právě letos," vysvětluje Ivan Gelbič z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

Útočí na lidi, kteří se víc potí

"Ovádovití jsou vyloženě aktivní, když se mění tlak. Proto jsou nejagresivnější, když je silné vedro a sucho. Krev vyhledávají samičky, které ji potřebují pro vývoj vajíček. Samečci se spokojí s nektarem," srovnává Gelbič.

Při výběru upřednostňují jedince, kteří se víc potí. Láká je pach vylučovaného kysličníku uhličitého a dalších sloučenin. Pachy lákají hmyz tak intenzivně, že je údajně cítí až na kilometr.

Samice nabodávají pokožku savců včetně člověka a sají krev. Larvy jsou dravé a žijí ve vlhké zemi nebo ve vodě. Ovádů je několik druhů. Mezi velmi nepříjemné pro člověka patří bzikavka dešťová. Je velká okolo 10 mm a od ováda hovězího se liší zejména podle šedě zabarvených křídel. Bzikavky nepropichují kůži, ale prokousnou ji a potom olizují vytékající krev.





Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová
Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská zvířata nechovají pro užitek, ale jen pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.