Ovčí mléko je sladké a chutná po oříšcích. Získáte ho jedině na farmě

  10:57aktualizováno  10:57
Na nedělních Ovčáckých slavnostech v Borovanech předvedly border kolie přímo před zraky diváků mistrovskou práci v "drezuře" ovcí: není pro ně například problém přivést ovce z pastviny na dojení. Návštěvníci slavností měli také jedinečnou možnost ochutnat čerstvě nadojené ovčí mléko.

Čerstvě nadojené ovčí mléko je sladké a chutná po lískových oříšcích. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zahradě vládla idyla: dospělí si za zvuků jihočeských dud povídali s přadlenami u kolovrátků, pomáhali s pletením a obdivovali vlněné výrobky v desítkách stánků. Děti nezlobily, ale hrály si ve výtvarných dílnách nebo sledovaly zvířata či divadlo. Děti i dospělé ale zaujala i výstava plemen ovcí, dojení a stříhání.

Ovčácký pes se učí celý život, zato zvládne neuvěřitelné

Diváci také viděli na vlastní oči, že stačí, aby se ovčácká border kolie k ovcím nenápadně připlížila trávou zleva nebo zprava a už mířily tam, kam chtěla. Na slovní pokyny stádečko nadšeně provedla třeba přesně mezi stromy. Není divu, že stovky návštěvníků slavností obdivovaly jejich bravurní práci.

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené pastvy k dojení. Ilustrační foto.

"Výcvik psa trvá v podstatě celý život. Štěně si řekne, kdy má zájem začít pracovat. Když je mu zhruba čtyři až pět měsíců, začínáme pracovat na tom, abychom v něm probudili instinkty, které jsou mu vlastní. Borderka je přiháněč, to znamená, že jí instinkt velí táhnout ovce k člověku," popsal výcvik chovatel border kolií Viktor Topinka.

Ukázky toho, k čemu všemu se dají border kolie vycvičit, diváky nadchly. Díky svým schopnostem dokážou být opravdu cenným pomocníkem farmářů: lze je vycvičit například k tomu, aby v danou hodinu zavedly stádo ze vzdálené pastvy k dojení.

Neméně zajímavá byla nabídka mléčných i masitých výrobků

Zájem o farmářské produkty byl velký, některé ovčí sýry zmizely z pultů už dopoledne. Prodej ovčích a kozích produktů u nás přitom stále vázne kvůli složité legislativě, lidé si je ale mohou objednat přímo na farmách.

Řada návštěvníků měla výjimečnou možnost hned po ukázce ochutnat čerstvě nadojené a notně napěněné ovčí mléko. "Chutná sladce, po lískových oříšcích," konstatovali. "Jeho tučnost se pohybuje kolem šesti až 6,5 procenta, někdy má i přes sedm procent tuku a vysoký obsah bílkovin," informoval šéf krajského Svazu chovatelů ovcí a koz Antonín Vejčík.

Před 20 lety se u nás chovalo více než dvakrát tolik ovcí

Pořadatelé akce pro rodiny i farmáře a zpracovatele věří, že zájem o chov oblíbeného zvířete poroste. Zatímco v roce 1990 spásalo louky v zemi 430 tisíc oveček a beranů, v roce 2000 jich byla už jen pětina. Letos jejich stavy vzrostly na 209 tisíc. Přitom právě na na jihu Čech se ovcí chová nejvíce v zemi, zhruba 27 tisíc. 

Která plemena se u nás chovají, mohli návštěvníci obdivovat na výstavních chovatelských kouscích v ohradách. Byla to víc než desítka plemen: udivovala obří ovce nizozemského plemene Zwarbles, líbila se i ovce vřesová, Sulfolk či šumavská. Nejvzácnějším bylo vícerohé plemeno Jacob z Anglie, které mělo na výstavě premiéru.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Češi zachraňují nosaté opice v Indonésii. Pomáhá Zoo Praha, můžete i vy

Kahau nosatý, unikátní plachý primát, jehož populace stojí za záchranu.

Zoo Praha začala finančně podporovat projekt Pesisir Balikpapan, který Češi realizují v Balikpapanském zálivu na...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

VIDEO: Před koupelí psovi srst pořádně vyčešte, radí psí kadeřnice

Při koupání by se psovi neměla dostat voda do uší. Případně mu před koupáním...

Ať už svého psa koupete pravidelně, nebo jen v období línání, ideálně by se pro něj koupel měla stát příjemným...

Najdete na iDNES.cz