Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ovčí mléko je sladké a chutná po oříšcích. Získáte ho jedině na farmě

  10:57aktualizováno  10:57
Na nedělních Ovčáckých slavnostech v Borovanech předvedly border kolie přímo před zraky diváků mistrovskou práci v "drezuře" ovcí: není pro ně například problém přivést ovce z pastviny na dojení. Návštěvníci slavností měli také jedinečnou možnost ochutnat čerstvě nadojené ovčí mléko.

Čerstvě nadojené ovčí mléko je sladké a chutná po lískových oříšcích. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zahradě vládla idyla: dospělí si za zvuků jihočeských dud povídali s přadlenami u kolovrátků, pomáhali s pletením a obdivovali vlněné výrobky v desítkách stánků. Děti nezlobily, ale hrály si ve výtvarných dílnách nebo sledovaly zvířata či divadlo. Děti i dospělé ale zaujala i výstava plemen ovcí, dojení a stříhání.

Ovčácký pes se učí celý život, zato zvládne neuvěřitelné

Diváci také viděli na vlastní oči, že stačí, aby se ovčácká border kolie k ovcím nenápadně připlížila trávou zleva nebo zprava a už mířily tam, kam chtěla. Na slovní pokyny stádečko nadšeně provedla třeba přesně mezi stromy. Není divu, že stovky návštěvníků slavností obdivovaly jejich bravurní práci.

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené

Dobře vycvičený ovčácký pes například dovede v danou hodinu stádo ze vzdálené pastvy k dojení. Ilustrační foto.

"Výcvik psa trvá v podstatě celý život. Štěně si řekne, kdy má zájem začít pracovat. Když je mu zhruba čtyři až pět měsíců, začínáme pracovat na tom, abychom v něm probudili instinkty, které jsou mu vlastní. Borderka je přiháněč, to znamená, že jí instinkt velí táhnout ovce k člověku," popsal výcvik chovatel border kolií Viktor Topinka.

Ukázky toho, k čemu všemu se dají border kolie vycvičit, diváky nadchly. Díky svým schopnostem dokážou být opravdu cenným pomocníkem farmářů: lze je vycvičit například k tomu, aby v danou hodinu zavedly stádo ze vzdálené pastvy k dojení.

Neméně zajímavá byla nabídka mléčných i masitých výrobků

Zájem o farmářské produkty byl velký, některé ovčí sýry zmizely z pultů už dopoledne. Prodej ovčích a kozích produktů u nás přitom stále vázne kvůli složité legislativě, lidé si je ale mohou objednat přímo na farmách.

Řada návštěvníků měla výjimečnou možnost hned po ukázce ochutnat čerstvě nadojené a notně napěněné ovčí mléko. "Chutná sladce, po lískových oříšcích," konstatovali. "Jeho tučnost se pohybuje kolem šesti až 6,5 procenta, někdy má i přes sedm procent tuku a vysoký obsah bílkovin," informoval šéf krajského Svazu chovatelů ovcí a koz Antonín Vejčík.

Před 20 lety se u nás chovalo více než dvakrát tolik ovcí

Pořadatelé akce pro rodiny i farmáře a zpracovatele věří, že zájem o chov oblíbeného zvířete poroste. Zatímco v roce 1990 spásalo louky v zemi 430 tisíc oveček a beranů, v roce 2000 jich byla už jen pětina. Letos jejich stavy vzrostly na 209 tisíc. Přitom právě na na jihu Čech se ovcí chová nejvíce v zemi, zhruba 27 tisíc. 

Která plemena se u nás chovají, mohli návštěvníci obdivovat na výstavních chovatelských kouscích v ohradách. Byla to víc než desítka plemen: udivovala obří ovce nizozemského plemene Zwarbles, líbila se i ovce vřesová, Sulfolk či šumavská. Nejvzácnějším bylo vícerohé plemeno Jacob z Anglie, které mělo na výstavě premiéru.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Seznamte se s našimi okřídlenými manekýny, je co obdivovat

Babočka admirál. Víte, že přezimuje v Africe a migruje třeba až do Skandinávie?

Motýly obdivujeme jako křehké ozdoby světa, jsou symbolem krásy i zranitelnosti. Znáte tyto klenoty české přírody?...

Velcí kopytníci umí snížit riziko požárů v krajině lépe než ovce a kozy

Mládě zubra a divocí koně v rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice.

Návrat velkých kopytníků do naší přírody by mohl snížit riziko požárů v krajině. Divocí koně, zubři či pratuři totiž...

Včelařka z Prahy: Nenajdete tu žádné pesticidy, proto je med nejlepší

Včelařka Dagmar Šormová

Nejlepší český med pochází už tři roky po sobě z hlavního města. Na Petříně ho sbírá Dagmar Šormová, která včely...

Najdete na iDNES.cz