Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

  1:20aktualizováno  1:20
Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Výše uvedená jména nejsou ještě zdaleka všechna, pod nimiž můžete na kaki narazit. Označuje se i jako kakichurma, persimmon, sharon fruit neboli šaronské ovoce (viz samostatné video níže) či medové jablko. 

Jak vybírat a jíst kaki

Různé označení vychází z rozdílné země původu či jen jiného producenta, nebo může jít o označení různých vyšlechtěných odrůd (podobně jako třeba u jablek). Kaki sice původně pochází z Číny, kde ho konzumují už asi dva tisíce let, ale pěstuje se i v Mexiku, ve Španělsku, Itálii, na jihu Ukrajiny či v Albánii.

Možná jste kaki už mnohokrát vzali v supermarketu do ruky a zase ho vrátili do regálu, protože jste prostě nevěděli, co s ním. Téměř jisté je, že v tu chvíli bylo tvrdé a nezralé, takže byste si na něm moc nepochutnali. Trpkou svíravou chuť u nezralého kaki způsobuje vysoký obsah taninů, především ve slupce.

Což by byla škoda, protože zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky pomáhající rozkládat tuky. A chuťově je to pohádka, protože je neuvěřitelně sladké a přitom lahodné. Chuť lze přirovnat ke kombinaci chutí broskve, jablka a meruňky v jednom. Někomu se vybaví i chuťové tóny melounu, mrkve či dýně. 

Musíte mít trpělivost a nechat si ho doma na košíku s ovocem dozrát, což může trvat i dva týdny. Že je ideálně k jídlu, poznáte na omak. Prostě změkne. Pak ho můžete nakrájet na plátky a vykousat (slupku vyhodit), nebo ho rozpůlit a vydlabat lahodnou dužninu lžičkou, podobně jako třeba kiwi. Můžete s ní ochutit třeba rýžovou kaši nebo ji přidat do ovocného salátu či zmrzlinového poháru.  

Prohlédněte si ještě typ kaki, prodávaný většinou jako sharon fruit:

 

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz