Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

  1:20aktualizováno  1:20
Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Výše uvedená jména nejsou ještě zdaleka všechna, pod nimiž můžete na kaki narazit. Označuje se i jako kakichurma, persimmon, sharon fruit neboli šaronské ovoce (viz samostatné video níže) či medové jablko. 

Jak vybírat a jíst kaki

Různé označení vychází z rozdílné země původu či jen jiného producenta, nebo může jít o označení různých vyšlechtěných odrůd (podobně jako třeba u jablek). Kaki sice původně pochází z Číny, kde ho konzumují už asi dva tisíce let, ale pěstuje se i v Mexiku, ve Španělsku, Itálii, na jihu Ukrajiny či v Albánii.

Možná jste kaki už mnohokrát vzali v supermarketu do ruky a zase ho vrátili do regálu, protože jste prostě nevěděli, co s ním. Téměř jisté je, že v tu chvíli bylo tvrdé a nezralé, takže byste si na něm moc nepochutnali. Trpkou svíravou chuť u nezralého kaki způsobuje vysoký obsah taninů, především ve slupce.

Což by byla škoda, protože zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky pomáhající rozkládat tuky. A chuťově je to pohádka, protože je neuvěřitelně sladké a přitom lahodné. Chuť lze přirovnat ke kombinaci chutí broskve, jablka a meruňky v jednom. Někomu se vybaví i chuťové tóny melounu, mrkve či dýně. 

Musíte mít trpělivost a nechat si ho doma na košíku s ovocem dozrát, což může trvat i dva týdny. Že je ideálně k jídlu, poznáte na omak. Prostě změkne. Pak ho můžete nakrájet na plátky a vykousat (slupku vyhodit), nebo ho rozpůlit a vydlabat lahodnou dužninu lžičkou, podobně jako třeba kiwi. Můžete s ní ochutit třeba rýžovou kaši nebo ji přidat do ovocného salátu či zmrzlinového poháru.  

Prohlédněte si ještě typ kaki, prodávaný většinou jako sharon fruit:

 

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz