Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

  1:20aktualizováno  1:20
Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Výše uvedená jména nejsou ještě zdaleka všechna, pod nimiž můžete na kaki narazit. Označuje se i jako kakichurma, persimmon, sharon fruit neboli šaronské ovoce (viz samostatné video níže) či medové jablko. 

Jak vybírat a jíst kaki

Různé označení vychází z rozdílné země původu či jen jiného producenta, nebo může jít o označení různých vyšlechtěných odrůd (podobně jako třeba u jablek). Kaki sice původně pochází z Číny, kde ho konzumují už asi dva tisíce let, ale pěstuje se i v Mexiku, ve Španělsku, Itálii, na jihu Ukrajiny či v Albánii.

Možná jste kaki už mnohokrát vzali v supermarketu do ruky a zase ho vrátili do regálu, protože jste prostě nevěděli, co s ním. Téměř jisté je, že v tu chvíli bylo tvrdé a nezralé, takže byste si na něm moc nepochutnali. Trpkou svíravou chuť u nezralého kaki způsobuje vysoký obsah taninů, především ve slupce.

Což by byla škoda, protože zralé kaki má vysoký obsah vitaminu C a obsahuje látky pomáhající rozkládat tuky. A chuťově je to pohádka, protože je neuvěřitelně sladké a přitom lahodné. Chuť lze přirovnat ke kombinaci chutí broskve, jablka a meruňky v jednom. Někomu se vybaví i chuťové tóny melounu, mrkve či dýně. 

Musíte mít trpělivost a nechat si ho doma na košíku s ovocem dozrát, což může trvat i dva týdny. Že je ideálně k jídlu, poznáte na omak. Prostě změkne. Pak ho můžete nakrájet na plátky a vykousat (slupku vyhodit), nebo ho rozpůlit a vydlabat lahodnou dužninu lžičkou, podobně jako třeba kiwi. Můžete s ní ochutit třeba rýžovou kaši nebo ji přidat do ovocného salátu či zmrzlinového poháru.  

Prohlédněte si ještě typ kaki, prodávaný většinou jako sharon fruit:

 

Autor:




Nejčtenější

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.