Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přírodní ovocnou omáčku získáte z maracuji, plodu jedlé mučenky

aktualizováno 
Možná vám zatím zůstalo utajeno, co za poklad skrývá žlutá nebo zelenofialová exotická bobule, většinou označovaná jako maracuja, případně passiflora či mučenka. Což je škoda. Protože je to ovoce natolik zajímavé chuti, že stojí za to ho vyzkoušet.

Mučenky jsou teplomilné popínavé rostliny s širokou druhovou škálou. Dost možná vám některá z nich doma dělá radost jako poměrně oblíbená a nádherně kvetoucí pokojová rostlina. Své jméno dostalay od jezuitů, jimž jednotlivé části květu připomínaly umučení Krista, například hřeby či trnovou korunu.

Fotogalerie

Pro labužníky jsou ovšem mučenky zajímavé pro svoje velice chutné aromatické plody, k nimž patří mimo jiné právě i maracuja. Ta je plodem mučenky jedlé (Passiflora edulis), a podle odrůdy je to ve zralém stavu právě buď žlutá nebo tmavě zelená až fialová bobule, kulatá či oválná.

Aby měla dužnina maracuji, což je vlastně jakási rosolovitá kaše plná semínek, tu správnou konzistenci i chuť, musíte ji nechat skutečně dozrát. Stačí ji nechat při pokojové teplotě dojít na míse s ovocem, ideálně s jablky, která zrání jakéhokoliv jiného ovoce urychlují. 

Zralá bobule mučenky má být měkká, dokonce může mít až svraštělou slupku, takže už moc vábně nevypadá. Ale o to cennější poklad v podobě přírodní ovocné omáčky v sobě skrývá. Stačí ji rozříznout a obsah vydlabat lžičkou.

S maracujou se můžete setkat v podobě džusu, želé, ale i v kombinaci s masem, ke kterému se ovocná rosolovitá dužnina se semínky překvapivě používá jako omáčka. Zcela bezkonkurečně ovšem chutná jako součást dezertu Pavlova, kde je prostě nezapomenutelná (viz recept Jak připravit dort pro baletky).

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Rolls Royce 6,6 V12 DAWN
Rolls Royce 6,6 V12 DAWN

r.v. 2016, naj. 1 200 km, benzín
11 490 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.