Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mražení a sušení. Jednoduché a levné uskladnění ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Na koláč, do knedlíků, pohárů i na sladké omáčky využijete mražené ovoce. Sušení ovoce, zeleniny, bylinek a hub také není variantou k zahození, nasušené zásoby z léta jako když v zimě najdete. Tak jen do toho.

Jak správně zmrazit ovoce na uskladnění

Ovoce musí být zralé, ale ne přezrálé. Nejvíce se hodí druhy s výraznou barvou dužiny, jako jsou maliny, borůvky, ostružiny, jahody či rybíz.

Fotogalerie

Bobule je nejprve vhodné rozložit na plech či tác a dát do předmrazovací přihrádky. Pokud byste je dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrznou v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce.

Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky.

TABULKA: Zmražování ovoce

A jak ukládat do mrazáku zeleninu?

Čtěte ve středu

sušené hručky a jablka

Jak sušit zeleninu, houby i ovoce: na kolik stupňů, jak dlouho, jak se scvrknou a jak dlouho je lze skladovat.

Ne každý druh zeleniny se ke zmrazování hodí, zmrazovat nelze listové saláty, čínské zelí, rajčata a cibuli. Všechny ostatní druhy se vyplatí před zmrazením krátce blanšírovat (pomocí síta krátce ponořit do vařící vody), zničí se tak enzymy, které by narušily chuť, barvu a konzistenci zeleniny. U světlých zelenin (květák, kedluben) do vody přidejte trochu octa kvůli barvě. 

Mrazit můžete i bylinky

Mražené bylinky jsou téměř jako čerstvé. Nasekejte je a uložte po malých porcích do krabiček nebo sáčků, z velkého množství by se části později špatně oddělovaly. Hodí se především kopr, pažitka, petrželka.

TABULKA: Zmražování zeleniny
Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.