Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mražení a sušení. Jednoduché a levné uskladnění ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Na koláč, do knedlíků, pohárů i na sladké omáčky využijete mražené ovoce. Sušení ovoce, zeleniny, bylinek a hub také není variantou k zahození, nasušené zásoby z léta jako když v zimě najdete. Tak jen do toho.

Jak správně zmrazit ovoce na uskladnění

Ovoce musí být zralé, ale ne přezrálé. Nejvíce se hodí druhy s výraznou barvou dužiny, jako jsou maliny, borůvky, ostružiny, jahody či rybíz.

Fotogalerie

Bobule je nejprve vhodné rozložit na plech či tác a dát do předmrazovací přihrádky. Pokud byste je dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrznou v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce.

Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky.

TABULKA: Zmražování ovoce

A jak ukládat do mrazáku zeleninu?

Čtěte ve středu

sušené hručky a jablka

Jak sušit zeleninu, houby i ovoce: na kolik stupňů, jak dlouho, jak se scvrknou a jak dlouho je lze skladovat.

Ne každý druh zeleniny se ke zmrazování hodí, zmrazovat nelze listové saláty, čínské zelí, rajčata a cibuli. Všechny ostatní druhy se vyplatí před zmrazením krátce blanšírovat (pomocí síta krátce ponořit do vařící vody), zničí se tak enzymy, které by narušily chuť, barvu a konzistenci zeleniny. U světlých zelenin (květák, kedluben) do vody přidejte trochu octa kvůli barvě. 

Mrazit můžete i bylinky

Mražené bylinky jsou téměř jako čerstvé. Nasekejte je a uložte po malých porcích do krabiček nebo sáčků, z velkého množství by se části později špatně oddělovaly. Hodí se především kopr, pažitka, petrželka.

TABULKA: Zmražování zeleniny
Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Najdete na iDNES.cz