Mražení a sušení. Jednoduché a levné uskladnění ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Na koláč, do knedlíků, pohárů i na sladké omáčky využijete mražené ovoce. Sušení ovoce, zeleniny, bylinek a hub také není variantou k zahození, nasušené zásoby z léta jako když v zimě najdete. Tak jen do toho.

Jak správně zmrazit ovoce na uskladnění

Ovoce musí být zralé, ale ne přezrálé. Nejvíce se hodí druhy s výraznou barvou dužiny, jako jsou maliny, borůvky, ostružiny, jahody či rybíz.

Fotogalerie

Bobule je nejprve vhodné rozložit na plech či tác a dát do předmrazovací přihrádky. Pokud byste je dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrznou v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce.

Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky.

TABULKA: Zmražování ovoce

A jak ukládat do mrazáku zeleninu?

Čtěte ve středu

sušené hručky a jablka

Jak sušit zeleninu, houby i ovoce: na kolik stupňů, jak dlouho, jak se scvrknou a jak dlouho je lze skladovat.

Ne každý druh zeleniny se ke zmrazování hodí, zmrazovat nelze listové saláty, čínské zelí, rajčata a cibuli. Všechny ostatní druhy se vyplatí před zmrazením krátce blanšírovat (pomocí síta krátce ponořit do vařící vody), zničí se tak enzymy, které by narušily chuť, barvu a konzistenci zeleniny. U světlých zelenin (květák, kedluben) do vody přidejte trochu octa kvůli barvě. 

Mrazit můžete i bylinky

Mražené bylinky jsou téměř jako čerstvé. Nasekejte je a uložte po malých porcích do krabiček nebo sáčků, z velkého množství by se části později špatně oddělovaly. Hodí se především kopr, pažitka, petrželka.

TABULKA: Zmražování zeleniny
Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz