Ovocný trh v Praze tento víkend patří francouzským chutím a vůním

  10:45aktualizováno  10:45
Přičichnout k atmosféře Francie mohou návštěvníci gastronomického trhu, který probíhá na Ovocném trhu v Praze. Třídenní Festival francouzských chutí a vůní tam již počtvrté nabízí ochutnávku a prodej tradičních kulinářských specialit, uzenářských výrobků, sýrů, marmelád nebo nápojů.

Z francouzského trhu, který se konal na pražské Kampě | foto: Pragueout.cz

Zájemci si mohou pochutnat na produkci od farmářů, vinařů, zelinářů nebo pekařů a poslechnout si pravou francouzskou kapelu. "Nabízíme originální produkci od výrobců z různých francouzských regionů. Jsou tady sušené vepřové klobásky, paštiky z drůbeže a zvěřiny, víno, pivo i chleba. Je tady také pravé francouzské bistro," říká za pořadatele Thomas Bouton. Zájem o francouzskou produkci je podle něj stále větší.

Podle obchodníků se lidé zajímají o výrobky, které nejsou na českém trhu běžné. "Nabízíme francouzské farmářské sýry. Je to ruční výroba, často z nepasterizovaného mléka," popisuje Marie Martinásková ze společnosti Le Caveau. Zájem je podle ní o sýry s bylinkami, například s bazalkou nebo obalené v rozmarýnu. Ochutnávají se také výrobky originálních chutí. Největší zájem je podle ní o starou goudu, která zraje dva roky v jeskyni.

Lidé se podle ní sice o nové chutě zajímají, "chytají" se ale hlavně na to, co znají, například ementál. Počítat musí s výdaji od 50 korun za sto gramů.

Fronty se stojí i na sušené klobásky ochucené sýrem, ovocem nebo suchými plody z francouzského regionu Auvergne. "Jsou to tradiční francouzské klobásky, které se na trh běžně nedováží. Základem je sušené vepřové maso, minimálně 70 procent, a zbytek tvoří přísady jako modrý sýr, kozí sýr, hříbky, kachní, kančí nebo býčí maso, borůvky, ořechy nebo kaštany," uvádí Jan Řehák ze společnosti klobaskarna.cz.

Zájem je podle něj značný, ale lidi mnohdy odrazuje cena. "Jedna klobáska přijde na sto korun. Zejména na trzích ale lidé utrácejí za podobné lahůdky rádi.

"Může to být jakési okno pro české lidi, kteří tak mohou poznat, že francouzské zboží lze nakoupit za dobré ceny," radí šéfkuchař Jean-Paul Manzac, který 14 let žije v Praze. Podle něj jsou francouzské výrobky v Česku většinou předražené. Trhy podle něj dávají příležitost poznat obchodníky, kteří mají zájem na prezentaci dobrého zboží za přijatelné ceny.

Návštěvníci mohou na provizorním tržišti nakoupit také originální koláče "quiche", bagety, croissanty, čokoládu, víno, hořčici, sýry nebo tradiční marmeládu. Improvizované tržiště je otevřené až do neděle od 10 do 20 hodin.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz