Ovocný trh v Praze tento víkend patří francouzským chutím a vůním

  10:45aktualizováno  10:45
Přičichnout k atmosféře Francie mohou návštěvníci gastronomického trhu, který probíhá na Ovocném trhu v Praze. Třídenní Festival francouzských chutí a vůní tam již počtvrté nabízí ochutnávku a prodej tradičních kulinářských specialit, uzenářských výrobků, sýrů, marmelád nebo nápojů.

Z francouzského trhu, který se konal na pražské Kampě | foto: Pragueout.cz

Zájemci si mohou pochutnat na produkci od farmářů, vinařů, zelinářů nebo pekařů a poslechnout si pravou francouzskou kapelu. "Nabízíme originální produkci od výrobců z různých francouzských regionů. Jsou tady sušené vepřové klobásky, paštiky z drůbeže a zvěřiny, víno, pivo i chleba. Je tady také pravé francouzské bistro," říká za pořadatele Thomas Bouton. Zájem o francouzskou produkci je podle něj stále větší.

Podle obchodníků se lidé zajímají o výrobky, které nejsou na českém trhu běžné. "Nabízíme francouzské farmářské sýry. Je to ruční výroba, často z nepasterizovaného mléka," popisuje Marie Martinásková ze společnosti Le Caveau. Zájem je podle ní o sýry s bylinkami, například s bazalkou nebo obalené v rozmarýnu. Ochutnávají se také výrobky originálních chutí. Největší zájem je podle ní o starou goudu, která zraje dva roky v jeskyni.

Lidé se podle ní sice o nové chutě zajímají, "chytají" se ale hlavně na to, co znají, například ementál. Počítat musí s výdaji od 50 korun za sto gramů.

Fronty se stojí i na sušené klobásky ochucené sýrem, ovocem nebo suchými plody z francouzského regionu Auvergne. "Jsou to tradiční francouzské klobásky, které se na trh běžně nedováží. Základem je sušené vepřové maso, minimálně 70 procent, a zbytek tvoří přísady jako modrý sýr, kozí sýr, hříbky, kachní, kančí nebo býčí maso, borůvky, ořechy nebo kaštany," uvádí Jan Řehák ze společnosti klobaskarna.cz.

Zájem je podle něj značný, ale lidi mnohdy odrazuje cena. "Jedna klobáska přijde na sto korun. Zejména na trzích ale lidé utrácejí za podobné lahůdky rádi.

"Může to být jakési okno pro české lidi, kteří tak mohou poznat, že francouzské zboží lze nakoupit za dobré ceny," radí šéfkuchař Jean-Paul Manzac, který 14 let žije v Praze. Podle něj jsou francouzské výrobky v Česku většinou předražené. Trhy podle něj dávají příležitost poznat obchodníky, kteří mají zájem na prezentaci dobrého zboží za přijatelné ceny.

Návštěvníci mohou na provizorním tržišti nakoupit také originální koláče "quiche", bagety, croissanty, čokoládu, víno, hořčici, sýry nebo tradiční marmeládu. Improvizované tržiště je otevřené až do neděle od 10 do 20 hodin.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz