Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovocný trh v Praze tento víkend patří francouzským chutím a vůním

  10:45aktualizováno  10:45
Přičichnout k atmosféře Francie mohou návštěvníci gastronomického trhu, který probíhá na Ovocném trhu v Praze. Třídenní Festival francouzských chutí a vůní tam již počtvrté nabízí ochutnávku a prodej tradičních kulinářských specialit, uzenářských výrobků, sýrů, marmelád nebo nápojů.

Z francouzského trhu, který se konal na pražské Kampě | foto: Pragueout.cz

Zájemci si mohou pochutnat na produkci od farmářů, vinařů, zelinářů nebo pekařů a poslechnout si pravou francouzskou kapelu. "Nabízíme originální produkci od výrobců z různých francouzských regionů. Jsou tady sušené vepřové klobásky, paštiky z drůbeže a zvěřiny, víno, pivo i chleba. Je tady také pravé francouzské bistro," říká za pořadatele Thomas Bouton. Zájem o francouzskou produkci je podle něj stále větší.

Podle obchodníků se lidé zajímají o výrobky, které nejsou na českém trhu běžné. "Nabízíme francouzské farmářské sýry. Je to ruční výroba, často z nepasterizovaného mléka," popisuje Marie Martinásková ze společnosti Le Caveau. Zájem je podle ní o sýry s bylinkami, například s bazalkou nebo obalené v rozmarýnu. Ochutnávají se také výrobky originálních chutí. Největší zájem je podle ní o starou goudu, která zraje dva roky v jeskyni.

Lidé se podle ní sice o nové chutě zajímají, "chytají" se ale hlavně na to, co znají, například ementál. Počítat musí s výdaji od 50 korun za sto gramů.

Fronty se stojí i na sušené klobásky ochucené sýrem, ovocem nebo suchými plody z francouzského regionu Auvergne. "Jsou to tradiční francouzské klobásky, které se na trh běžně nedováží. Základem je sušené vepřové maso, minimálně 70 procent, a zbytek tvoří přísady jako modrý sýr, kozí sýr, hříbky, kachní, kančí nebo býčí maso, borůvky, ořechy nebo kaštany," uvádí Jan Řehák ze společnosti klobaskarna.cz.

Zájem je podle něj značný, ale lidi mnohdy odrazuje cena. "Jedna klobáska přijde na sto korun. Zejména na trzích ale lidé utrácejí za podobné lahůdky rádi.

"Může to být jakési okno pro české lidi, kteří tak mohou poznat, že francouzské zboží lze nakoupit za dobré ceny," radí šéfkuchař Jean-Paul Manzac, který 14 let žije v Praze. Podle něj jsou francouzské výrobky v Česku většinou předražené. Trhy podle něj dávají příležitost poznat obchodníky, kteří mají zájem na prezentaci dobrého zboží za přijatelné ceny.

Návštěvníci mohou na provizorním tržišti nakoupit také originální koláče "quiche", bagety, croissanty, čokoládu, víno, hořčici, sýry nebo tradiční marmeládu. Improvizované tržiště je otevřené až do neděle od 10 do 20 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.