Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyrobte si anděly z ovčího rouna, ozdoby na poslední chvíli

  11:01aktualizováno  11:01
Pokud máte možnost nebo si naopak potřebujte na chvíli v klidu sednout, zastavit se a srovnat si myšlenky, vezměte si k tomu kousek ovčího rouna. Vyrobit z něj jednoduché andělíčky zvládnou při troše šikovnosti podle blogerky Terezy dokonce i školkové děti.

Andílek z ovčího rouna je hotový za chviličku, vyrábět je můžete i s dětmi. | foto: http://ekopanenky.blog.cz/

„Postup výroby tohoto jednoduchého anděla jsem upravila tak, aby k tomu nebylo zapotřebí plsticí jehly. Stačí obyčejná nit,“ vysvětluje Tereza Jarošová.

Fotogalerie

Základním materiálem je bílé ovčí rouno, použít ale můžete i přírodní, případně barvené. Dnes už ho koupíte v každé galanterii nebo na internetu.

Místo bílé nitě, kterou dále použila blogerka, si můžete vybrat i tenkou stříbrnou či zlatou dárkovou stužku.

Místa, která se v tomto případě převazují nití, lze samozřejmě zpevnit i plsticí jehlou (co umí a jak na to, čtěte zde).

Jak anděla krok za krokem vytvoříte

Oddělte si kus česaného rouna a jemně ho uhlaďte rukama. Uprostřed na proužku vlny udělejte uzel, který bude tvořit hlavičku anděla. Oba konce vlny stáhněte na jednu stranu a okolo krčku zavažte nití. Pokud jste použili silnější kus rouna, můžete vytvořit anděla tímto nejjednodušším způsobem.

2
Na uhlazeném proužku vlny jednoduše vytvoříte uzlík, který podvážete nití. A...
Uprostřed udělejte na proužku vlny uzel, oba konce vlny stáhněte na jednu...
Ta nejjednodušší varianta anděla je hotová opravdu za chviličku. Ručky...

Pokud totiž v této fázi vlnu pod krčkem rozdělíte na dva tenounké pramínky po stranách, na jejichž koncích uděláte uzlíky (vzniknou tak ručky anděla), jeden silnější uprostřed (ten bude tvořit tělo) a dva hezky rozprostřené na zádech (jako křídla), máte už hotového nejjednoduššího anděla.

Pokud je pro vaši představu o podobě anděla tento moc abstraktní, vyberte si druhou možnost postupu: ruce anděla vytvořit zvlášť a vložit je pod jeho krk dodatečně. Stejně tak mu můžete vyztužit sukénku, aby byla bohatší.

Pokud chcete, aby měl anděl silnější
Přední část těla stáhněte přes paže k té zadní, křídla nechte oddělená.
Paže anděla pevně zafixujte jejich podvázáním nití - vytvoříte tak současně pas...

Začátek je stejný jako v prvním případě, na proužku rouna vytvoříte uzlík, podvažte a stáhněte rouno na jednu stranu. Tento pramen pak rozdělte na čtyři - dva trochu silnější na přední a zadní část těla, a dva po stranách na budoucí andělská křídla.

Pokud byste chtěli andělovi dopřát bohatší sukénku, vložte ještě navíc jeden přeložený pramen vlny pod krk anděla (vyztužíte tak přední a zadní část těla (viz návod ve fotogalerii). Paže vytvořte z tenkého pramínku vlny, který na obou koncích opět opatříte uzlíky, ty budou tvořit ručky anděla. Přesahující konce vlny zastřihněte.

Tipy na dárky z ovčího rouna

Vlastnoručně vyrobené špeky potěší a jejich výroba není složitá. Návody na plstěné šperky najdete v článku zde.

7/ Nejdříve vpíchejte dovnitř rouno z volnějších stran, aby vám vznikl kulatý...
Z plstěnek, tedy nasucho uplstěných kuliček, se dají vyrábět půvabné šperky.

Tento proužek s uzlíky na konci pak vložíte pod krk anděla tak, aby byly obě jeho paže stejně dlouhé, přetáhnete přes něj zpět dolů pramen tvořící přední část těla anděla a pod pažemi ho zajistíte omotávám a podvázáním nití.

Pak už jen urovnat tělíčko a křídla anděla do té správné podoby, opatřit ho nitkou na zavěšení a může dělat radost a dotvářet vánoční atmosféru.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz