Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ozdoby na stromek napečte a přes Vánoce snězte. Nebudete odstrojovat

  0:08aktualizováno  0:08
„Jsem hodně praktická, takže na Vánoce preferuji jedlé ozdoby. Rodina je sní a já nemusím odzdobovat stromeček,“ radí designérka Deniska Bartošová. Jejich pečení a tvorba není žádné drama, navíc si to v kuchyni pěkně užijete, když k tomu vezmete i děti.

Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže nazdobeného vánočního stromečku. | foto: Veronika Raffajová pro Nové proměny bydlení

Recept na perníkové těsto plus další inspiraci na perníkové ozdoby na stromeček najdete ZDE. Dají se i zlatit či zdobit vitrážemi z tvrdých bonbonů, marcipán dnes koupíte bez problémů hotový a pár bílků zbude každému, kdo peče (recept na pusinky či dort Pavlova zde).

Pečení ozdob i zdobení a modelování v kuchyni má i další plus. Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby totiž krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže stromečku. Rodina se tak opravdu semkne. Takže s chutí do toho, tady máte pár tipů od Denisy:

Fotogalerie

1/ Upečte RUKAVICE. Z perníkového těsta vykrojte rukavičky (i takové vykrajovátko se dá koupit, případně si ho vyrobte), upečte, pak jednu stranu ozdobte sněhem a druhou pokryjte marcipánem. Nejprve ovšem perník navlhčete štětcem, aby na něm marcipán držel.

2/ Vykouzlete KROUŽKY z vyšlehaných bílků s cukrem. Vytvořte kroužky, posypte kakaem a sušte v troubě.

3/ Troufněte si na vánoční perníkové KOULE. V tomto případě jsou koule slepené ze dvou polokoulí, na které jsou vhodné formičky (zkuste domácí potřeby, najdete je i na internetu jako formičky na vánoční koule), práce vám pak půjde jako po másle. Po upečení polokoule jednoduše spojte bílkovou polevou, případně je můžete potřít i marmeládou, a ozdobte spoj drobným cukrářským zdobením.

4/ Nasbírejte ŽALUDY. Plody můžete nechat zvěři v lese, ale jejich čepičky si přineste domů. Přivažte na ně zlatou nitku k uvázání na stromeček a místo plodu vtlačte dovnitř „žalud“ vytvarovaný z marcipánu.

Další vánoční i nevánoční tipy najdete v prosincovo-lednovém dvojčísle časopisu Nové proměny bydlení.

Podívejte se i na další tipy, jak lze netradičně ozdobit stromeček. Dobře vypadají i pomalované plastové lžičky (více čtěte zde):

Vánoční iDNES.cz
Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz