Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ozdoby na stromek napečte a přes Vánoce snězte. Nebudete odstrojovat

  0:08aktualizováno  0:08
„Jsem hodně praktická, takže na Vánoce preferuji jedlé ozdoby. Rodina je sní a já nemusím odzdobovat stromeček,“ radí designérka Deniska Bartošová. Jejich pečení a tvorba není žádné drama, navíc si to v kuchyni pěkně užijete, když k tomu vezmete i děti.

Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže nazdobeného vánočního stromečku. | foto: Veronika Raffajová pro Nové proměny bydlení

Recept na perníkové těsto plus další inspiraci na perníkové ozdoby na stromeček najdete ZDE. Dají se i zlatit či zdobit vitrážemi z tvrdých bonbonů, marcipán dnes koupíte bez problémů hotový a pár bílků zbude každému, kdo peče (recept na pusinky či dort Pavlova zde).

Pečení ozdob i zdobení a modelování v kuchyni má i další plus. Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby totiž krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže stromečku. Rodina se tak opravdu semkne. Takže s chutí do toho, tady máte pár tipů od Denisy:

Fotogalerie

1/ Upečte RUKAVICE. Z perníkového těsta vykrojte rukavičky (i takové vykrajovátko se dá koupit, případně si ho vyrobte), upečte, pak jednu stranu ozdobte sněhem a druhou pokryjte marcipánem. Nejprve ovšem perník navlhčete štětcem, aby na něm marcipán držel.

2/ Vykouzlete KROUŽKY z vyšlehaných bílků s cukrem. Vytvořte kroužky, posypte kakaem a sušte v troubě.

3/ Troufněte si na vánoční perníkové KOULE. V tomto případě jsou koule slepené ze dvou polokoulí, na které jsou vhodné formičky (zkuste domácí potřeby, najdete je i na internetu jako formičky na vánoční koule), práce vám pak půjde jako po másle. Po upečení polokoule jednoduše spojte bílkovou polevou, případně je můžete potřít i marmeládou, a ozdobte spoj drobným cukrářským zdobením.

4/ Nasbírejte ŽALUDY. Plody můžete nechat zvěři v lese, ale jejich čepičky si přineste domů. Přivažte na ně zlatou nitku k uvázání na stromeček a místo plodu vtlačte dovnitř „žalud“ vytvarovaný z marcipánu.

Další vánoční i nevánoční tipy najdete v prosincovo-lednovém dvojčísle časopisu Nové proměny bydlení.

Podívejte se i na další tipy, jak lze netradičně ozdobit stromeček. Dobře vypadají i pomalované plastové lžičky (více čtěte zde):

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.