Ozdoby na stromek napečte a přes Vánoce snězte. Nebudete odstrojovat

  0:08aktualizováno  0:08
„Jsem hodně praktická, takže na Vánoce preferuji jedlé ozdoby. Rodina je sní a já nemusím odzdobovat stromeček,“ radí designérka Deniska Bartošová. Jejich pečení a tvorba není žádné drama, navíc si to v kuchyni pěkně užijete, když k tomu vezmete i děti.

Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže nazdobeného vánočního stromečku. | foto: Veronika Raffajová pro Nové proměny bydlení

Recept na perníkové těsto plus další inspiraci na perníkové ozdoby na stromeček najdete ZDE. Dají se i zlatit či zdobit vitrážemi z tvrdých bonbonů, marcipán dnes koupíte bez problémů hotový a pár bílků zbude každému, kdo peče (recept na pusinky či dort Pavlova zde).

Pečení ozdob i zdobení a modelování v kuchyni má i další plus. Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby totiž krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže stromečku. Rodina se tak opravdu semkne. Takže s chutí do toho, tady máte pár tipů od Denisy:

Fotogalerie

1/ Upečte RUKAVICE. Z perníkového těsta vykrojte rukavičky (i takové vykrajovátko se dá koupit, případně si ho vyrobte), upečte, pak jednu stranu ozdobte sněhem a druhou pokryjte marcipánem. Nejprve ovšem perník navlhčete štětcem, aby na něm marcipán držel.

2/ Vykouzlete KROUŽKY z vyšlehaných bílků s cukrem. Vytvořte kroužky, posypte kakaem a sušte v troubě.

3/ Troufněte si na vánoční perníkové KOULE. V tomto případě jsou koule slepené ze dvou polokoulí, na které jsou vhodné formičky (zkuste domácí potřeby, najdete je i na internetu jako formičky na vánoční koule), práce vám pak půjde jako po másle. Po upečení polokoule jednoduše spojte bílkovou polevou, případně je můžete potřít i marmeládou, a ozdobte spoj drobným cukrářským zdobením.

4/ Nasbírejte ŽALUDY. Plody můžete nechat zvěři v lese, ale jejich čepičky si přineste domů. Přivažte na ně zlatou nitku k uvázání na stromeček a místo plodu vtlačte dovnitř „žalud“ vytvarovaný z marcipánu.

Další vánoční i nevánoční tipy najdete v prosincovo-lednovém dvojčísle časopisu Nové proměny bydlení.

Podívejte se i na další tipy, jak lze netradičně ozdobit stromeček. Dobře vypadají i pomalované plastové lžičky (více čtěte zde):

Vánoční iDNES.cz
Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz