Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ozdoby na stromek napečte a přes Vánoce snězte. Nebudete odstrojovat

  0:08aktualizováno  0:08
„Jsem hodně praktická, takže na Vánoce preferuji jedlé ozdoby. Rodina je sní a já nemusím odzdobovat stromeček,“ radí designérka Deniska Bartošová. Jejich pečení a tvorba není žádné drama, navíc si to v kuchyni pěkně užijete, když k tomu vezmete i děti.

Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže nazdobeného vánočního stromečku. | foto: Veronika Raffajová pro Nové proměny bydlení

Recept na perníkové těsto plus další inspiraci na perníkové ozdoby na stromeček najdete ZDE. Dají se i zlatit či zdobit vitrážemi z tvrdých bonbonů, marcipán dnes koupíte bez problémů hotový a pár bílků zbude každému, kdo peče (recept na pusinky či dort Pavlova zde).

Pečení ozdob i zdobení a modelování v kuchyni má i další plus. Perníkové, marcipánové i sněhové ozdoby totiž krásně voní a o Vánocích všechny lákají, aby se zdržovali co nejblíže stromečku. Rodina se tak opravdu semkne. Takže s chutí do toho, tady máte pár tipů od Denisy:

Fotogalerie

1/ Upečte RUKAVICE. Z perníkového těsta vykrojte rukavičky (i takové vykrajovátko se dá koupit, případně si ho vyrobte), upečte, pak jednu stranu ozdobte sněhem a druhou pokryjte marcipánem. Nejprve ovšem perník navlhčete štětcem, aby na něm marcipán držel.

2/ Vykouzlete KROUŽKY z vyšlehaných bílků s cukrem. Vytvořte kroužky, posypte kakaem a sušte v troubě.

3/ Troufněte si na vánoční perníkové KOULE. V tomto případě jsou koule slepené ze dvou polokoulí, na které jsou vhodné formičky (zkuste domácí potřeby, najdete je i na internetu jako formičky na vánoční koule), práce vám pak půjde jako po másle. Po upečení polokoule jednoduše spojte bílkovou polevou, případně je můžete potřít i marmeládou, a ozdobte spoj drobným cukrářským zdobením.

4/ Nasbírejte ŽALUDY. Plody můžete nechat zvěři v lese, ale jejich čepičky si přineste domů. Přivažte na ně zlatou nitku k uvázání na stromeček a místo plodu vtlačte dovnitř „žalud“ vytvarovaný z marcipánu.

Další vánoční i nevánoční tipy najdete v prosincovo-lednovém dvojčísle časopisu Nové proměny bydlení.

Podívejte se i na další tipy, jak lze netradičně ozdobit stromeček. Dobře vypadají i pomalované plastové lžičky (více čtěte zde):

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew.
S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.