Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené ozdoby z ořechových skořápek? Téměř nic na ně nepotřebujete, jen šikovné ruce, materiál určitě dáte doma snadno dohromady.
Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem. | foto: fler.cz/amellie

Celé kouzlo spočívá v celé půlce skořápky vlašského ořechu, jejíž získání je asi největším úskalím tvorby těchto ozdob. I podle Marie Lopourové alias Amellie, která ze skořápek ořechů tvoří celé série nesmírně kouzelných ozdob, je potřeba si vybrat ty správné, do některých se prostě nedostanete.

A praktická rada, jak ořech rozlousknout, aniž by skořápka praskla? „Zabodnu nůž do vrchní části ořechu, kde dříve byla stopka a lehce hýbu nožem doleva doprava, než skořápka povolí,“ radí Amellie s tím, že perfektní jsou na to malé nožíky s pohodlnou rukojetí.

Někdy to jde podle jejích zkušeností skoro samo, jindy musíte nožem zaříznout víc a projet dokola celou skořápku: „A když se oříšek zlomí a jedna půlka je víc než celá, pomohu si kleštěmi přebytečnou část odštípnu.“

Základní materiál připraven, můžete začít tvořit

Co budete potřebovat?

  • ořechové skořápky
  • látku s drobnými vánočními motivy
  • stuhu či provázek
  • nůžky, jehlu a nit
  • PES rouno (tedy polyesterové rouno) či vatu na vycpání (případně odstřižky)
  • tavnou pistoli nebo lepidlo

Ve fotogalerii najdete pár tipů, jaké motivy na ozdoby vybírat, je to ale jen na vás. Stačí jakákoliv bavlněná látka s drobnými vánočními motivy, ze které si vystříháte kolečka zhruba dvakrát tak velká než je skořápka ořechu.

Případně stačí i látka jednobarevná, i slabší bílé plátno. Nebo rozstříhejte tričko, z něhož už vaše děti vyrostly. A nechte je, ať si speciálními fixami na látku (ty už ovšem budete muset koupit), na střed vystřiženého kolečka namalují vlastní motivy: stromeček, andělíčka, hvězdičku a podobně.

Vše, co na výrobu ozdoby potřebujete. Pak už jen lepidlo.
Látkové kolečko kolem dokola obšijte nití a vzniklou mističku naplňte rounem.
Nit pak stáhněte, bochánek pěkně vytvarujte a přišijte k němu stužku nebo...
Připravený "bochánek" vlepte do skořápky a nechte zaschnout.

Pak látku obšijte jednoduchým dlouhým stehem a jemným stažením niti z kolečka látky vytvořte jakousi mističku. Tu vyplňte PES rounem, vatou, případně použijte ty nejdrobnější odstřižky látky, které vám zbyly.

Když už budete tvořit ze skořápek, vyrobte si z nich i lodičky se svíčkou, které využijete na Štědrý večer.

Nit utáhněte, budoucí náplň oříšku pěkně vytvarujte, aby do skořápky dobře sedla a přišijte k ní poutko ze stužky nebo provázku. Poté už nit můžete utáhnout úplně, zauzlujte a přišijte poutko. Nakonec bochánek vlepte do ořechové skořápky a nechte lepidlo zaschnout.

Hotové ozdoby využijete nejen na vánoční stromeček, můžete jimi ozdobit i adventní věnec nebo větvičky ve váze na stole. Případně dětem takto vánočně a romanticky vyzdobit dětský pokoj.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025