Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Palačinkový souboj. Jak je připravuje televizní „táta“

aktualizováno 
Palačinky patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším pokrmům. Rozhodně není třeba používat polotovar ze sáčku, zvládnete je během několika minut ze základních surovin.

Prozkoumejte kuchařky a zjistíte, že ani recept na obyčejnou palačinku není jednotný. Někdo používá k přípravě hladkou mouku, někdo polohrubou. Někdo si odměřuje svoji rodinnou porci množstvím mléka, další dává jedno vejce, někdo dvě. Prostě co člověk, to názor.

Martin Polačko v pořadu Když vaří táta, který uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family, pro změnu začíná vejci. A na rozdíl od některých receptů dává do základní směsi mimo soli i cukr. Asi nelze rozsoudit, co je správně, v každé rodině je tradice jiná. Z postupu, který přinášíme, je však jasné, že je zbytečné kupovat drahý polotovar ze sáčku, protože přípravu těsta neurychlí. Stejně rychle uděláte palačinky i ze základních surovin. Budete potřebovat vejce, mouku, mléko, sůl, případně i již zmiňovaný cukr.

Postup podle televizního kuchaře

Polačko začíná tím, že do mísy vyklepne dvě vejce. Přidá špetku soli a lžičku třtinového cukru. "Myslím, že je zdravější než bílý," komentuje to. Pak začne šlehat metlou a postupně přidá trochu mléka, pak hladkou mouku.

"Množství mouky neměřím, jde mi o to, abych vytvořil hladké těsto bez hrudek a aby se pěkně táhlo," popisuje svoji techniku.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přilijte mléko.

Přilijte mléko.

Pak kápne na rozpálenou pánev trochu oleje a rozetře ubrouskem. Pak už stačí nalít těsto a sledovat, jak se opéká. "Kdy je první strana opečená, poznáte podle toho, že okraje začnou zlátnout," radí začátečníkům. Pak je čas palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Před opékáním dalšího kousku je třeba postup zopakovat, každá palačinka trochu omastku přece jen nasaje, i když máte pánev rozpálenou. Naopak, kdybyste uvěřili televizním reklamám nabízejícím strojky opékající palačinky úplně bez tuku, dočkáte se možná palačinky, ale vzhledově bude vypadat jako amaroun: bez struktury a přirozeného palačinkového vzhledu.

Můj osobní postup: Na zhruba osm palačinek použiji asi půl litru mléka, přidám jedno vejce, lžičku soli, cukr vynechávám. Tím se nepřipravím třeba o možnost naplnit je špenátem, který zbyl od včera. A pak sypu hladkou mouku a šlehám, dokud směs nemá správnou konzistenci.

Jaký je váš recept na ty nejlepší palačinky? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:


Témata: recept, Vaření, Vejce


Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.