Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Palačinkový souboj. Jak je připravuje televizní „táta“

aktualizováno 
Palačinky patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším pokrmům. Rozhodně není třeba používat polotovar ze sáčku, zvládnete je během několika minut ze základních surovin.

Prozkoumejte kuchařky a zjistíte, že ani recept na obyčejnou palačinku není jednotný. Někdo používá k přípravě hladkou mouku, někdo polohrubou. Někdo si odměřuje svoji rodinnou porci množstvím mléka, další dává jedno vejce, někdo dvě. Prostě co člověk, to názor.

Martin Polačko v pořadu Když vaří táta, který uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family, pro změnu začíná vejci. A na rozdíl od některých receptů dává do základní směsi mimo soli i cukr. Asi nelze rozsoudit, co je správně, v každé rodině je tradice jiná. Z postupu, který přinášíme, je však jasné, že je zbytečné kupovat drahý polotovar ze sáčku, protože přípravu těsta neurychlí. Stejně rychle uděláte palačinky i ze základních surovin. Budete potřebovat vejce, mouku, mléko, sůl, případně i již zmiňovaný cukr.

Postup podle televizního kuchaře

Polačko začíná tím, že do mísy vyklepne dvě vejce. Přidá špetku soli a lžičku třtinového cukru. "Myslím, že je zdravější než bílý," komentuje to. Pak začne šlehat metlou a postupně přidá trochu mléka, pak hladkou mouku.

"Množství mouky neměřím, jde mi o to, abych vytvořil hladké těsto bez hrudek a aby se pěkně táhlo," popisuje svoji techniku.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přidejte trochu třtinového cukru.

Přilijte mléko.

Přilijte mléko.

Pak kápne na rozpálenou pánev trochu oleje a rozetře ubrouskem. Pak už stačí nalít těsto a sledovat, jak se opéká. "Kdy je první strana opečená, poznáte podle toho, že okraje začnou zlátnout," radí začátečníkům. Pak je čas palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Když se okraje začnou zabarvovat, můžete palačinku obrátit.

Před opékáním dalšího kousku je třeba postup zopakovat, každá palačinka trochu omastku přece jen nasaje, i když máte pánev rozpálenou. Naopak, kdybyste uvěřili televizním reklamám nabízejícím strojky opékající palačinky úplně bez tuku, dočkáte se možná palačinky, ale vzhledově bude vypadat jako amaroun: bez struktury a přirozeného palačinkového vzhledu.

Můj osobní postup: Na zhruba osm palačinek použiji asi půl litru mléka, přidám jedno vejce, lžičku soli, cukr vynechávám. Tím se nepřipravím třeba o možnost naplnit je špenátem, který zbyl od včera. A pak sypu hladkou mouku a šlehám, dokud směs nemá správnou konzistenci.

Jaký je váš recept na ty nejlepší palačinky? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:


Témata: Vaření, Vejce

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz