Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pečený nepečený palačinkový dort má s citronovým krémem správný šmrnc

aktualizováno 
Originální moučník ve formě lahodného dortu si můžete dát třeba s rodinou na večeři, spolehlivě vás zasytí. Obstojí ale i jako sladká tečka ke kávě nebo odpolednímu čaji.

Odhadujete správně. Jednoduše usmažíte talíř palačinek, které slepíte krémem a posypete třeba kandovaným ovocem jako cukrářka Markéta Krajčovičová z Jablonce nad Nisou pro pořad Božské dorty od Markéty televize Prima love (vysílá se každé pondělí po osmé večer). 

Recept zvládnete i bez cukrářské průpravy

Potřebné ingredience: 1 litr mléka, 8 vajec, 500 g mouky a špetka soli, případně lžička cukru. Záleží na vašem rodinném receptu na palačinky, každý je dělá trochu jinak (viz například postup přípravy palačinek v článku zde).  

Fotogalerie

Na citronový krém budete potřebovat 3 balení polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru a šťávu i kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu.

V míse prošlehejte mléko s vejci, přidejte špetku soli, případně i zhruba lžičku cukru. Přisypte hladkou mouku a vyšlehejte hustší těstíčko.

"Směs by měla být hutnější, protože potřebujete připravit silnější pevnější palačinky," vysvětluje Markéta. Těsto nechte chvilku odpočinout v lednici a poté usmažte na oleji nebo na troše másla hromadu palačinek.

Než vychladnou, připravte si citronový krém: smíchejte polotučný tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem, pak přidejte i šťávu a strouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Krém důkladně prošlehejte.

Vychladlé palačinky vrstvěte na sebe jednou po druhé, na tu spodní vždy naneste menší vrstvu krému. Hotový dort poprašte moučkovým cukrem, posypte kandovaným ovocem a chvíli nechte odležet v chladničce. Bude se lépe krájet.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Najdete na iDNES.cz