Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

  0:10aktualizováno  0:10
Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Odrůda Venezuelan Tiger | foto: Peter Gajdoštin

Pěstuje je i v mobilních samozavlažovacích truhlících, které lze vzít s sebou na zahrádkářské výstavy. A letos se jeho pálivým papričkám opravdu dařilo. Za poslední roky totiž našel ideální způsob jejich pěstování a přesně ví, co potřebují. Příští jaro se s našimi čtenáři o svoje praktické poznatky podělí.

Teď si užívá výsledků celosezónní péče, která se nedá ošidit, ať jde o zalévání, nebo neustálé sledování, zda se na rostlinách neobjevuje nějaký škůdce. Ten by totiž mohl mít za následek malou a nepříliš vábnou úrodu. Zajímavé je, že i když jsou pro člověka chilli papričky velice ostré, přesto jsou plísně schopny je napadnout a zdecimovat. Proto potřebují důslednou péči.

Fotogalerie chilli papriček

Na Peterově úrodě je vidět, že přes léto opravdu nezahálel. A co s ní teď podnikne? „Sušit se chilli papričky samozřejmě dají, ale není to ono. I když pokrájené nasušené chilli papričky nebo prášek z nich v kuchyni samozřejmě využijete. Kdo si ale chce užít opravdu plnou chuť jednotlivých druhů, jsou lepší způsoby, jak si chilli užít. Nakládání do oleje, různé pasty a podobně,“ konstatuje zkušený zahradník a semenář.

Ideálním způsobem, jak zpracovat vypěstované chilli papričky na zimu, je podle zkušeností Petera Gajdoština naložení do kvalitního oleje. Ať už naložíte celé plody, pokrájené, nebo namleté. Z těch tak připravíte široce využitelnou chilli pastu.

„Capsaicin, pálivá složka chilli, je rozpustný v tucích. Proto povařením nakrájených plodů chilli v olivovém oleji získáte „chilli olej“ s vylouhovaným capsaicinem. Podle poměru oleje a chilli plodů může být mírně pálivý i hodně ostrý. Povaření plodů po dobu cca 20 minut je nezbytné,“ radí Gajdoštin.

Capsaicinový olej má podle něj velkou výhodu při vaření: „Rychle se rozpouští v jídle a guláš jim dochucený tak můžete rychleji naladit na pálivost pro vás optimální. Využijete ovšem nejen olej, ale i v něm rozvařené plody, protože po jejich rozmixování vznikne pasta, která má specifickou chuť.

Na zpracovávání chilli si ovšem raději vezměte chirurgické rukavice, i na kůži může způsobit nepříjemné popálení. Na to obvykle pomůže omytí olejem, nebo vodou s mýdlem či saponátem, čistá voda je pro chilli příliš slabý soupeř.

A pokud byste to přehnali s konzumací chilli, nebo sáhli po papričce pálivé nad vaše možnosti, můžete zkusit pálení neutralizovat mlékem nebo mléčnými výrobky, například zajíst jogurtem.

Podívejte se, jak to vypadá na soutěži jedlíků chilli papriček:

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Nové univerzitní centrum chce řešit adaptaci krajiny na sucho a povodně

Vyschlé Labe v Ústí nad Labem. V korytu řeky si hrají děti a lidé venčí psy.

Při České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze vzniklo Centrum pro vodu, půdu a krajinu, jehož cílem je vytvořit řešení...

Soutěžní zahrady jako přehlídka splněných snů a spousty radostné práce

Zahrada Soni Maškové rok po založení „na zelené louce“.

Ne každá zahrada je od jara do podzimu kvetoucím rájem plným barev a vůní. Každý má o její podobě jinou představu a...



Najdete na iDNES.cz