Valašský salát
V tomto venkovském jídle, jehož přípravu se Jana Vlková naučila od svého tatínka, souzní vůně uzeného špeku, česnek a svěží křupavé listy. Jen s tím rozdílem, že on používal hlávkový salát, připravoval jej výhradně o letních prázdninách a špek krájel na dokonale pravidelné kostičky. V syrovém stavu měly tři na tři milimetry, smažené pak přesně dva na dva.
Na salát pro 4 osoby budete potřebovat 200 g čerstvých listů (pampeliškových a čekankových, nejlépe bělených, případně kozlíček polníček), 50 g uzeného špeku, 50 ml 4% vinného octa, 2 stroužky česneku a sůl.
Tipy a triky:
|
Pampeliškové listy pečlivě omyjte, osušte v zeleninové odstředivce nebo v utěrce a natrhejte na kousky o velikosti sousta. Česnek oloupejte a utřete se solí. Špek nakrájejte na drobné, pokud možno stejně velké kostičky.
Kostičky špeku vhoďte na rozehřátou pánvičku. Špek začne pouštět tuk a kostičky se v něm pěkně škvařit. Napomáhejte tomu občasným mícháním, aby byly všechny kostičky křupavé, nikoli však spálené. Odstavte včas z plotýnky, tuk vydrží vařící ještě nějakou dobu.
Ocet vlijte k vyškvařenému špeku a krátce prošlehejte, aby se tuk spojil s tekutinou. Tuto zálivku nalijte na pokrájené pampelišky a energicky promíchejte, aby se všechny listy stačily rovnoměrně obalit, než vyškvařené sádlo ztuhne. Přidejte utřený česnek. Znovu promíchejte a ihned podávejte, navrch ho můžete ještě ozdobit květy jabloně.