Jarní šejk s pampeliškami a chlebíčky s kopřivovým máslem
Jarní šejk vznikl jako ideální způsob, jak zužitkovat zbytky zmrazeného rybízu z loňské úrody a čerstvé jarní bylinky, třeba pampeliškové listí. K tomu chleba s kopřivovým máslem a máte před sebou skvěle nastartovaný den.
Na 4 porce šejku si připravte 1 mrkev, 1 banán, 10 listů pampelišky, 10 listů čekanky, 10 listů bršlice kozí nohy, 50 g mraženého černého rybízu a 50 g mraženého červeného rybízu.
Praktický tipPokud použijete místo rybízu třeba jahody, nebo jiné ovoce bez pecek, můžete ho do mixéru přidat ještě před zelením lupením a květy. S rybízovými pecičkami rozdrcenými na kaši by ale nápoj měl nápoj svíravou chuť. |
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, banán oloupejte a také nakrájejte na kolečka. „Banán je nezbytná součást šejku, dodává mu vláčnost, čímž propojuje všechny ingredience, a lehce sladí,“ upozorňuje Jana Vlková pro případ, že byste snad právě banán chtěli ze šejku vynechat. Mrkev i banán dejte do vysoké nádoby, přilijte trochu vody a rozmixujte na vláčné pyré. Lupení dobře omyjte a nasekejte na hrubší kousky. Přidejte k mrkvi a banánu a krátce rozmixujte. A totéž nakonec udělejte i s mraženým ovocem.
Na 4 porce chlebíčků budete potřebovat 20 g másla, hrst mladých kopřiv, lžičku hrubé soli, na špičku nože dijonské hořčice, plátky dobrého chleba, květy lechy jarní a sakury ozdobné na ozdobení. Máslo nechte změknout. Kopřivy oberte, omyjte a nasekejte nadrobno. Máslo rozetřete v misce s hrubou solí a hořčicí a pak přimíchejte kopřivy. Namažte na dobrý chlebík a zdobte dostupnými jedlými květy.