Tatarák s česnáčkem a hořčicí
Hroudu tataráku připravovala Jana Vlková svým synům místo narozeninového dortu v dobách, kdy procházeli obdobím zrychleného růstu. A k tomu obyčejné topinky smažené na sádle. Synové už jí odrostli, ale tatarák s pampeliškovými kapary zůstává na jejich rodinném stole v kategorii slavnostních pokrmů.
Pro 6 osob nebo 4 chlapce v růstu budete potřebovat 500 g dobrého hovězího masa (svíčkovou nebo květovou špičku), 1 velkou lžíci plnotučné hořčice, 1 velkou lžíci pampeliškových kaparů (viz jeden z předchozích receptů), 100 g pikantních sekaných bylin – česnáček či hořčice, sůl a čerstvě mletý pepř.
Co když tatarák nesníte?Nespotřebovaný tatarák druhý den osmažte, vynikající hamburger vám určitě zmizí pod rukama. Jak připravit vynikající burger z hovězího masa, se můžete naučit třeba podle Zdeňka Pohlreicha, nechybí ani videonávod. |
Svíčkovou naškrábejte nebo dvakrát umelte, případně si vybrané maso rovnou nechte umlít u řezníka. Kapary sceďte a nasekejte na drobno. Listy česnáčku a hořčice dobře omyjte, osušte v odstředivce na salát a také nasekejte. Býlí, sůl a pepř dobře promíchejte s masem a ihned podávejte s krajíčky chleba, tousty či topinkami. Navrch můžete zdobit dostupnými květy, ideálně z křenu či rukoly.
Jako přílohové pečivo se hodí cokoli od bílé bagety po topinky z tradičního chleba, chuť syrového masa nejlépe vynikne na topinkách. Smažte je v předstihu, v dostatečném množství oleje nebo sádla, a hlavně zvolna. Přebytečný tuk nechte vsáknout do ubrousku.
Co v kuchyni z pampelišky využijete a připravíte? |