Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Papája. Ovoce, které štěpí bílkoviny a umí zkřehčit i maso chobotnice

aktualizováno 
Lahodná, téměř lososově zbarvená dužnina ovoce, které má pro nás pořád maximální exotický náboj, jednoznačně stojí za ochutnání. Papája je většinou k dostání jen ve specializovaných obchodech, ale občas se objeví i v běžných supermarketech.

Když chcete papáju konzumovat čerstvou, měla by být dostatečně zralá, to znamená nažloutlá a na pohmat měkčí. Má pak samozřejmě vyšší cukernatost, takže i mnohem lahodnější chuť. Pokud máte pocit, že ještě potřebuje dozrát, nechte ji dojít v košíku s ovocem, ideálně s jablky, její zrání se tak urychlí.  

Fotogalerie

Zralou papáju pak stačí rozkrojit na půlku a oloupat běžnou škrabkou, případně nožem. Potom lžičkou vyškrábejte semínka i s rozměklou částí kolem nich, ta by se totiž mohla začít nejdřív kazit. "Je to prostě odpad, i když semínka papáji vypadají krásně," konstatuje šéfkuchař Petr Stádník

Oloupanou papáju pak jednoduše nakrájejte a použijte například do ovocného salátu. Šéfkuchař ji doporučuje i do salátů s masem, ať už s drůbeží, krevetami či humrem. Někdo ji zase miluje v kombinaci s müssli, třeba na snídani, ale i samotná je skvělá.

Zkuste si připravit třeba mangovo-papájový salát podle receptu Šahafa Šabtaje, šéfa pražské restaurace Sasazu:

Co je ale podle Petra Stádníka na papáje jako na ovoci asi nejzajímavější, je fakt, že ji lze použít k tenderizování, tedy rozrušení masa. Už indiáni si všimli, že když maso zabalí do listů papáji, je výrazně křehčí. Je to díky papainu, enzymu obsaženému v celé rostlině, který štěpí proteiny. 

Pokud tedy dužninu papáji přidáte třeba do marinády na maso, zkřehčí ho. "Jednoznačně nejvíc to oceníte u masa chobotnice," dodává šéfkuchař. 

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz