Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

aktualizováno 
Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů nebo fotografií, ale třeba i pro domácí tapety. Brzy se může pustit i do těch českých.

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“ | foto: Wikimedia Commons

„Papírová ryba“. Tak se v některých jazycích přezdívá druhu Ctenolepisma longicaudata, který je pro laika k nerozpoznání od klasické rybenky domácí (latinsky Lepisma saccharina). Prvně jmenovaná je o pár milimetrů větší a zbarvená více do šediva. Má ale stejný tvar těla, tykadla i senzorické štětiny.

Fotogalerie

Oproti „naší“ rybence je hladovější, odolnější a potenciálně nebezpečnější. Začala se šířit z Nizozemska, kde ji znají už od osmdesátých let minulého století; původ má nejspíš v Jižní Africe. V posledních letech trápí Němce a je možné, že se rozšíří i k nám.

Spíš než u běžné veřejnosti platí za známého zloducha mezi knihovníky, sběrateli, archiváři, vědci a zaměstnanci muzeí. Právě u nich dokáže napáchat nenávratné škody.

Mizející sbírky

Začíná to nepatrně prokousanými papíry, kterých si necvičené oko ani nevšimne. Papírová rybenka ale žere dál a dál – a výsledkem jsou silně poškozené knihy, časopisy nebo fotografie, které se můžou i zcela rozpadnout. Pro historické archivy nebo muzejní sbírky je to tragédie, téměř bez povšimnutí tak mohou přijít o cenné materiály. A to v obrovském množství.

S šedivým hmyzem ale bojují i běžní lidé, kteří mají doma knihovny, sbírky fotek, šanony s dokumenty, sklep nebo půdu plné starých papírů. Rybenky se prokousávají i tapetami nebo izolačními materiály, často proto trápí obyvatele novostaveb.

Boj s nimi je nerovný. Ctenolepisma, která na zemi žije už víc než 300 milionů let, je velmi odolná a poměrně nenáročná. Nepotřebuje moc vody, jen vlhké prostředí, protože vodu vstřebává ze vzduchu. Vydrží dlouho bez potravy, ale když narazí na papír nebo i některé textilie, dá si říct. Má totiž ráda škrob a umí trávit celulózu. Libuje si ve tmě a v teplotách kolem 25 stupňů Celsia.

Šíří se velice rychle, často poštou, proto se tak snadno dostanou z jedné země do druhé. A spolu s různými balíčky nebo přepravkami pak právě do archivů, sbírek a skladů.

Vanilka na ně neplatí

„Klasických rybenek se zbavíte rychle, třeba tak, že vysušíte vlhké skvrny na zdech,“ popsal deníku Rheinische Post Mike Brooks z nizozemského Výzkumného a poradenského ústavu pro živočišné škůdce. „Papírové rybenky jsou ale všude, od sklepa po střechu.“ Nepomáhá větrání, trik s vanilkou ani přípravky na hubení hmyzu.

Jednou z mála věcí, která na tyto škůdce platí, je zima. Kolem patnácti stupňů se přestávají množit, v teplotách kolem nuly pak umírají. Kdo by se jich však chtěl zbavit nadobro, musel by doma nebo ve skladu snížit teplotu až na několik týdnů. Poměrně nepraktické řešení.

Alternativou může být zásah odborníka. „Profesionální hubitel hmyzu má v boji šanci,“ tvrdí Mike Brooks. „Jenže by je musel umět rozpoznat od rybenek domácích.“ To bohužel dokáže málokdo. Hubit papírové rybenky dokážou také gama paprsky, ty jsou ovšem dostupné jen v několika málo laboratořích.

V Česku zatím nikdo výskyt škůdce nenahlásil, možná už tu ale je – jen ho nikdo neidentifikoval. Není to důvod k panice, ale na místě je všímavost a prevence. Stojí za to skladovat lejstra, časopisy a fotografie raději v uzavíratelných plastových kontejnerech než v papírových přepravkách; pomůže to i proti dalším druhům škůdců.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.