Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Je nutné znát před nákupem technické parametry LED žárovky?

aktualizováno 
V internetové diskusi jsem se dočetl o rozdílech mezi jednotlivými čipy používanými v LED svítidlech a každý tam měl jiný názor, píše čtenář. Je vůbec důležité se při nákupu zabývat se podobnými detaily? ptá se čtenář.

LED žárovky s vyšším se neobejdou bez mohutného chlazení. | foto: Profimedia.cz

Obecně se to vyplatí, je vždycky dobré znát něco "ze zákulisí". Otázkou je, zda se při nákupu LED žárovek něco dozvíte. "Velcí výrobci jako Philips nebo třeba Osram se nezabývají tím, že by na krabičku nebo tělo žárovky vypisovali, z jakých komponentů žárovku stavějí. Je to ostatně i součástí jejich výrobního tajemství," popisuje Štěpán Junek z prodejního a poradenského portálu Esvětlo.cz.

Podle něj to však pro koncového zákazníka opravdu tak důležité není, měl by se dozvědět hlavně několik důležitých parametrů: jakou potřebuje svítivost v lumenech a jakou barvu, aby se mu LEDky "nepraly" s ostatním osvětlením. "V tomto parametru já osobně preferuji ty značkové výrobce, kteří mívají menší rozptyl odchylek u jednotlivých výrobků," upřesňuje Junek.

K otázce typů čipů: někteří výrobci (například Samsung) některé parametry uvádějí a je to součástí jejich marketingu. Dávají tím najevo, že používají moderní technologie. Například nové SMD čipy 5730 s CCD technologií, která by měla zajistit, že LED žárovka nebliká jako u starších (a levnějších) odporově kapacitních měničů (RCD). Nezatěžuje se tak zrak a navíc se prodlužuje životnost žárovky. CCD technologie se pozná také tak, že (pokud to výrobce někam napíše) je možné žárovku napájet napětím od 80 do 260 voltů.

Důležité je také si ujasnit, pod jakým úhlem bude světlo žárovka vyzařovat. Hlavně žárovky osazené staršími čipy byly schopné zářit jen pod úhlem 30 až 60 stupňů. Uvědomme si, že  klasická žárovka s vláknem svítila všesměrově. Dnes by měl seriozní výrobce úhel vyzařování vytisknout na obalu.

Hodně lidí si stále stěžuje, že nejsou k mání žárovky odpovídající svítivostí klasickým 100 nebo 150 wattům. Tady se výrobci dostávají do slepé uličky. Technický pokrok by možná už dovolil podobnou žárovku vyrobit, ale je problém ji uchladit tak, aby se vůbec vešla do svítidla.

Všimněte, jak mohutné musí být tělo u osmiwattové nebo desetiwattové žárovky (to je ostatně další ze znaků solidního výrobce). Při dalším zvětšování výkonu by se už ztrácela výhoda v podobě jednoduché možnosti výměny nového zdroje světla za starý.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.