Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Parkour je umění překonat jakoukoliv překážku. Stačí poctivě trénovat

  9:01aktualizováno  9:01
Zdoláváním zdí a bariér v městském prostředí se příznivci parkouru učí překonávat překážky v práci a životě vůbec. Fyzicky náročné, ale mírumilovné hobby má blízko k extrémním sportům i bojovým uměním. Trénuje i schopnost psychické koncentrace, což je přínosem i pro osobní a pracovní život.

Vysoká zídka není pro vyznavače parkouru žádnou překážkou | foto: ČTK

"Parkour navazuje na instinkty pravěkých lovců, kteří museli v lese honit kořist a prchat před nepřáteli. My jsme větve stromů vystřídali za zábradlí a skály za zdi, jinak je to to samé," řekl Václav Forman, který se cvičením parkouru zabývá.

Parkour vznikl asi před dvaceti lety ve Francii, jeho příznivci jej do Česka přinesli i s francouzským názvem. Setkáte se ale i s označením freerunning, viz přechozí článek.

Překonat lze cokoliv

Cílem parkouru je překonávání složitých překážek plynulým a přirozeným pohybem. Jeho vyznavači využívají k tréninku různé zídky, zábradlí, lavičky v parcích, podchody a nadchody nebo různé architektonické doplňky na sídlištích.

Parkour, městský sportParkour, městský sport

"Dřív mi přišlo absolutně nemožné překonat zeď nebo zábradlí. Teď si uvědomuji, že všechny překážky jsou překonatelné, i když tak na začátku nevypadají," míní Forman, který se parkouru věnuje dva roky. "Teď jsem mnohem klidnější, dokážu se koncentrovat a naučil jsem se překonávat i problémy v práci," poznamenal.

Pražské tréninky jsou dvakrát týdně

Osmadvacetiletý překladatel ze Slovenska Forman nyní v Praze dvakrát týdně vede tréninky, na nichž se pravidelně setkávají až dvě desítky nadšenců, většinou ve věku mezi 15 až 25 lety. Skáčou přes překážky, vybíhají vysoko po zdech a snaží se překonat strach z výšek a možného zranění.

O drobné oděrky a naražené končetiny na trénincích není nouze, vážnější zranění se Formanově skupině zatím vyhýbají. "Zatím jsme měli jedinou zlomeninu, která se paradoxně stala v tělocvičně," konstatoval.

Parkour je podle něj vhodný pro každého, kdo se nebojí překonávat výzvy, bez ohledu na fyzické dispozice. "Nemusí se skákat žádné divočiny z osmi metrů, které končí kotoulem. Pro někoho může být ještě větší vítězství, když váží 120 kilo, dostane se na stovku a je schopný uběhnout kilometr," míní Forman.

Reakce kolemjdoucích bývají různé. Turisté si cvičící akrobaty fotografují na památku a tleskají jejich výkonům. "Starší lidé zase občas říkají, že chodníky jsou jen na chození, takže tam nemáme skákat, ale takoví asi byli vždycky," posteskl si Forman.

Naprosté nepochopení někdy neskrývají policisté kvůli údajnému ničení veřejného majetku. "To je samozřejmě nesmysl, kdybychom ničili zábradlí, tak nebudeme mít kde trénovat," podotkl.

U nás fungují tréninkové skupiny i speciální tábory

Podle odhadů některých jeho vyznavačů se v ČR parkouru věnuje pár stovek, možná tisícovka lidí. Nemají žádnou přesně organizovanou strukturu, vědí o sobě zejména prostřednictvím speciálních internetových stránek.

Kromě metropole vznikly tréninkové skupiny i v Brně, Ostravě a několika dalších městech. Mnozí jejich členové a další příznivci se vůbec poprvé potkají za pár dní na speciálním táboře, který se uskuteční od 22. do 27. srpna poblíž Železného Brodu na Jablonecku.

"Parkour s sebou nese poselství přátelství," konstatoval Forman. "Nikdo se nikoho nesnaží předběhnout. Lepšími výkony ale inspirujeme ostatní, radíme si a pomáháme jim, aby se dostali na naši úroveň. Když všichni projdeme tréninkem bez zranění, tak jsme všichni vítězi," dodal.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.