Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně dobré. Jak si s tím poradil Zdeněk Pohlreich, jste mohli vidět v dalším dílu jeho kuchařské show Rozpal to, šéfe!

Hlavním boom pastrami přišel po uvedení filmu Když Harry potkal Sally, kde se pár touto pochoutkou krmí ve vyhlášeném bistru. Je však pravdou, že pastrami už staří kavkazští pastevci používali jako prostředek, jak uchovat maso uzením a dlouhým pomalým vařením.

Příprava pastrami krok za krokem

Když se díky přistěhovalcům na konci 19. století dostal do USA, ukázal, jak lze zpracovat i „méně hodnotné“ kousky hovězího masa do atraktivní podoby. U nás hrudí znají hospodyňky jako typické maso, které se připravovalo ke klasickým českým omáčkám, jako je koprovka nebo rajská.

Ostatně i u nás dodnes patří k levnějším partiím hovězího, v řeznictví ho koupíte pod 200 korun, výjimku tvoří dovážené zralé hovězí, kde může být cena dvojnásobná.

Pro přípravu pastrami si sežeňte kus hovězího hrudí bez kosti. Pohlreich začíná logicky lákem, ve kterém budete maso koupat aspoň pět dní. Proto začněte už v pondělí, abyste sobotní večerní grilovačku stihli tak akorát.

Do pánve či kotlíku na grilu nejprve dejte koriandrová a hořčičná semínka, aby se patřičně rozvoněla. Přidejte pořádnou dávku cukru a soli. Následně vše zalijte vodou, přidejte med, chilli papričku a namletý černý pepř.

„Nebojte se, že je marináda hodně výrazná. Kus masa je velký, takže to snese,“ doporučuje kuchař. Až je marináda provařená, nechejte ji zchladnout a maso do ní vložte. V lednici ho nechejte alespoň pět dní.

Rozpal to, šéfe!

Po šesti hodinách na grilu byste hrudí už nepoznali.

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Zdeněk Pohlreich sice pro svůj gril používá slova udírna, ale podle konstrukce je jasné, že to není pravá udírna, ale gril, kde se do uhlí přidávají dřevěné štěpky, které do pokrmu přidávají další tóny pro chuť uzeného masa. 

Teplotu budete muset držet na uzdě, protože se předpokládá doba přípravy minimálně šest hodin. To znamená nepřímé grilování pod poklopem. Jinak by se na povrchu maso spálilo. Stačí kolem 110 °C.

To samé samozřejmě v daleko pohodlnější podobě můžete zkoušet i doma v troubě, cílem Pohlreichovy mise je však ukazovat, že podobného výsledku lze dosáhnout venku v přírodě i s dávkou dobrodružství a kouře z udicích štěpek, která přidají další chutě.

Co k tomu? Pastrami se ve street foodech podávají jako najemno nakrájené plátky masa se zeleninovou přílohou v bagetě. 

Vy asi přátele nepohostíte sendvičem, a tak Pohlreich udělal jednoduchý salát, v němž prim hraje červená řepa. Akorát si při tom povzdechl: „Vzpomeňte si, jak jsme si z ní dělali legraci, když se používala jako ozdoba na kraj talíře. A dneska je to hit.“

Následně vykouzlí lehký salát z řepy, mrkve a jablka. Dochutí solí, octem, cukrem a citronovou šťávou, aby to mělo větší říz, přistrouhá trošku křenu, přidá červenou cibuli a nakonec spojí zakysanou smetanou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...