Patyčka rosolovitá (Leotia lubrica)

aktualizováno 
Výrazná houba, kterou si nepletete. Oranžová a na povrchu slizká patyčka se dá i jíst.

Patyčka rosolovitá | foto: Profimedia.cz

Patyčka rosolovitá patří k příbuzným smržů, svým tvarem je i připomíná.

Jak vypadá

Drobný, až dvoucentimetrový klobouček má nepravidelný tvar. Poznáte ho podle prohlubně v jeho středu a silně podvinutých okrajů, které působí vedle tenkého třeně robustně. Klobouček se zbarvuje do oranžovohnědé barvy, někdy i do nazelenalé nebo nažloutlé. Za sucha ale tmavne až do černa. Povrch klobouku pokrývá slizká vrstva s výtrusy, na rubové straně je na omak hladký.

Tenký třeň vyrůstá do 6 centimetrů do výšky a málokdy přesáhne 0,5 centimetru v průměru. Oproti kloboučku má obvykle světlejší barvu, zato v různých odstínech – zbarvuje se dozlatova nebo připomíná barvu skořici. Jeho drsnější povrch tvoří drobné šupinky nebo spíše zrníčka. Směrem ke kloboučku se třeň rozšiřuje.

Kde a kdy roste

Patyčku rosolovitou zahlédnete od července do října. Málokdy roste sama, vyskytuje se v houfu. Najdete ji v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji vyrůstá v okolí buků a ve vlhčích prostředích, jako jsou rašeliniště.

Patyčka u nás patří k hojně rostoucím houbám, dá se dokonce konzumovat. Dužnina ale nezaujme ani vůní, ani chutí.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz