Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pavouky z domu nevypudíte. Nové druhy dovedou i bolestivě kousnout

  0:11aktualizováno  0:11
Pavouků se sice mnoho lidí štítí, to ale není důvod zabíjet je na potkání. A to i přesto, že na jižní Moravě a v teplých nížinách v Čechách se rozšířila zápřednice jedovatá, jejíž bolestivé kousnutí může skončit závratí a horečkou. Není to ale důvod k panice, příznaky brzy odezní.

Chytit pavouka a vyhodit ho z domu, nebo jej neúprosně zabít? | foto: Profimedia.cz

Jsou ovšem i lidé, kteří pavouky chovají jako domácí mazlíčky. A pavouci se našim domovům rozhodně nevyhýbají. Možná máte dokonce pocit, že se jich letos objevilo víc než předchozích letech.

Křižák pruhovaný

Křižák pruhovaný

"Ve skutečnosti je jich zhruba stejně. Teď na konci léta ale začali dospívat křižáci, kteří si tvoří nápadné sítě," říká arachnolog Jan Dolanský z Východočeského muzea v Pardubicích. Pravda ale je, že se do Čech dostávají také nové druhy pavouků. "Může za to i teplé počasí. Za jedno desetiletí se u nás objeví tři nebo čtyři nové druhy. Najdeme tu například drobnou plachetnatku, zápřednici jedovatou nebo Mildeovou či křižáka pruhovaného."

Bodající nebo kousající pavouk

V Čechách se vyskytuje přes 850 druhů pavouků. Můžete mezi nimi najít i největšího pavouka Evropy, slíďáka tatarského. Už dříve žil na Moravě, pak se stáhl do teplejších krajů, do Maďarska a na Slovensko. Teď na něj narazíte na několika místech na jižní Moravě. Poznáte ho podle čtyřcentimetrového hnědočerného těla s bílými párovými tečkami na zadečku. Strach nahání právě jeho mohutné tělo, ve skutečnosti se ho ale nemusíte bát, je neškodný.

Některé větší druhy ale dokážou prokousnout, nebo spíš probodnout, lidskou kůži. "Na koncovém článku ústního ústrojí má pavouk bodce, kterými probodne kůži a pustí do ní jed. To ale umí jen větší druhy pavouků. Trochu nebezpečné může být kousnutí samičkou stepníka, který se ale v přírodě vyskytuje vzácně. Také se na louce můžete setkat se zápřednicí jedovatou," upozorňuje Dolanský. "Její jed může způsobit bolestivý otok, závratě nebo zvýšenou teplotu. Příznaky ale brzo odezní, člověk se hlavně lekne," uklidňuje arachnolog.

Samice zápřednice jedovaté

Samice zápřednice jedovaté

Zápřednice se jen brání nebo chrání svou snůšku vajíček. "To se může stát i nechtěně, pokud ji někdo omylem přimáčkne nebo se mu dostane například pod oděv," dodává Dolanský. Navíc ještě pořád není tento druh natolik rozšířený, abyste se ho museli obávat. Vyskytuje se převážně na loukách, do domu by se dostat neměl.

Vstup do domu jim nikdy nezakážete

"Dům zevnitř i zvenku je pro pavouky vhodným místem k bydlení. Například zápřednice Mildeova žije na omítce a občas vnikne do chodby i v pražském bytě," říká Dolanský. "Teplo, které z domu sálá, usnadňuje pavoukům život. Jsou pak aktivní delší dobu."

Ačkoliv se pavučiny spojují se špínou, pavouci mají rádi čisto. "Většině druhů vadí prach, proto se pavouci vyskytují méně na zaprášených zdech rušných ulic. Naopak nově vybílené zdi se jim zamlouvají," vysvětluje Dolanský.

Co ale s pavoukem, který leze po zdi nebo se mu zalíbilo v rohu místnosti? Zašlápnout ho nebo vysát luxem je příliš kruté, po postřiku sprejem na lezoucí hmyz ho podráždíte. Nejšetrnější způsob pro obě strany je samozřejmě vynést pavouka ven. Alespoň ve sklenici, pokud ho nechcete vzít do rukou. Uvnitř domu je ale pravděpodobně ještě spousta jeho bratříčků.

Pavouci vlezou do domu všemi otvory

Pavouci vlezou do domu všemi otvory

Pokud se u vás doma pavoukům líbí, hned na jaře zkontrolujte všechny kouty a okenní rámy. Někde nejspíš najdete otvory, kterými pavouci vnikají dovnitř. Zlikvidujte také vysavačem pavučiny. Pavouci se na jaře rozmnožují nebo se líhnou mláďata z vajíček, která samička nakladla na podzim. Do domu se dostanou nejen drobnými skulinkami, ale třeba i odpady nebo jednoduše otevřeným oknem při větrání. Řada druhů ale přežije v domě přes zimu a dostane se k vám z chodeb a sousedních bytů a domů.

Bohužel pro arachnofobiky, pavouků v bytě či domě se nikdy nelze zcela zbavit. Má to i své výhody, tito nepříliš oblíbení členovci mají v přírodě svou roli, živí se hmyzem. Tím snižují jeho stavy a my nemusíme řešit například nálety much.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.