Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pavouky z domu nevypudíte. Nové druhy dovedou i bolestivě kousnout

  0:11aktualizováno  0:11
Pavouků se sice mnoho lidí štítí, to ale není důvod zabíjet je na potkání. A to i přesto, že na jižní Moravě a v teplých nížinách v Čechách se rozšířila zápřednice jedovatá, jejíž bolestivé kousnutí může skončit závratí a horečkou. Není to ale důvod k panice, příznaky brzy odezní.

Chytit pavouka a vyhodit ho z domu, nebo jej neúprosně zabít? | foto: Profimedia.cz

Jsou ovšem i lidé, kteří pavouky chovají jako domácí mazlíčky. A pavouci se našim domovům rozhodně nevyhýbají. Možná máte dokonce pocit, že se jich letos objevilo víc než předchozích letech.

Křižák pruhovaný

Křižák pruhovaný

"Ve skutečnosti je jich zhruba stejně. Teď na konci léta ale začali dospívat křižáci, kteří si tvoří nápadné sítě," říká arachnolog Jan Dolanský z Východočeského muzea v Pardubicích. Pravda ale je, že se do Čech dostávají také nové druhy pavouků. "Může za to i teplé počasí. Za jedno desetiletí se u nás objeví tři nebo čtyři nové druhy. Najdeme tu například drobnou plachetnatku, zápřednici jedovatou nebo Mildeovou či křižáka pruhovaného."

Bodající nebo kousající pavouk

V Čechách se vyskytuje přes 850 druhů pavouků. Můžete mezi nimi najít i největšího pavouka Evropy, slíďáka tatarského. Už dříve žil na Moravě, pak se stáhl do teplejších krajů, do Maďarska a na Slovensko. Teď na něj narazíte na několika místech na jižní Moravě. Poznáte ho podle čtyřcentimetrového hnědočerného těla s bílými párovými tečkami na zadečku. Strach nahání právě jeho mohutné tělo, ve skutečnosti se ho ale nemusíte bát, je neškodný.

Některé větší druhy ale dokážou prokousnout, nebo spíš probodnout, lidskou kůži. "Na koncovém článku ústního ústrojí má pavouk bodce, kterými probodne kůži a pustí do ní jed. To ale umí jen větší druhy pavouků. Trochu nebezpečné může být kousnutí samičkou stepníka, který se ale v přírodě vyskytuje vzácně. Také se na louce můžete setkat se zápřednicí jedovatou," upozorňuje Dolanský. "Její jed může způsobit bolestivý otok, závratě nebo zvýšenou teplotu. Příznaky ale brzo odezní, člověk se hlavně lekne," uklidňuje arachnolog.

Samice zápřednice jedovaté

Samice zápřednice jedovaté

Zápřednice se jen brání nebo chrání svou snůšku vajíček. "To se může stát i nechtěně, pokud ji někdo omylem přimáčkne nebo se mu dostane například pod oděv," dodává Dolanský. Navíc ještě pořád není tento druh natolik rozšířený, abyste se ho museli obávat. Vyskytuje se převážně na loukách, do domu by se dostat neměl.

Vstup do domu jim nikdy nezakážete

"Dům zevnitř i zvenku je pro pavouky vhodným místem k bydlení. Například zápřednice Mildeova žije na omítce a občas vnikne do chodby i v pražském bytě," říká Dolanský. "Teplo, které z domu sálá, usnadňuje pavoukům život. Jsou pak aktivní delší dobu."

Ačkoliv se pavučiny spojují se špínou, pavouci mají rádi čisto. "Většině druhů vadí prach, proto se pavouci vyskytují méně na zaprášených zdech rušných ulic. Naopak nově vybílené zdi se jim zamlouvají," vysvětluje Dolanský.

Co ale s pavoukem, který leze po zdi nebo se mu zalíbilo v rohu místnosti? Zašlápnout ho nebo vysát luxem je příliš kruté, po postřiku sprejem na lezoucí hmyz ho podráždíte. Nejšetrnější způsob pro obě strany je samozřejmě vynést pavouka ven. Alespoň ve sklenici, pokud ho nechcete vzít do rukou. Uvnitř domu je ale pravděpodobně ještě spousta jeho bratříčků.

Pavouci vlezou do domu všemi otvory

Pavouci vlezou do domu všemi otvory

Pokud se u vás doma pavoukům líbí, hned na jaře zkontrolujte všechny kouty a okenní rámy. Někde nejspíš najdete otvory, kterými pavouci vnikají dovnitř. Zlikvidujte také vysavačem pavučiny. Pavouci se na jaře rozmnožují nebo se líhnou mláďata z vajíček, která samička nakladla na podzim. Do domu se dostanou nejen drobnými skulinkami, ale třeba i odpady nebo jednoduše otevřeným oknem při větrání. Řada druhů ale přežije v domě přes zimu a dostane se k vám z chodeb a sousedních bytů a domů.

Bohužel pro arachnofobiky, pavouků v bytě či domě se nikdy nelze zcela zbavit. Má to i své výhody, tito nepříliš oblíbení členovci mají v přírodě svou roli, živí se hmyzem. Tím snižují jeho stavy a my nemusíme řešit například nálety much.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.