Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

  14:47aktualizováno  14:47
Nazývaná také jako šnytlík, je velmi odolnou a mrazuvzdornou bylinou, kterou můžeme pěstovat po celý rok a mít tak po ruce stále čerstvé bylinky do polévky nebo salátu.

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Když pažitku vysadíme v blízkosti růží, uchráníme je tak před napadením mšicemi a plísněmi.

Popis: Pažitka je jednoděložnou rostlinou z čeledi česnekovitých. Dorůstá délky až 60 centimetrů. Pochází ze Středomoří. Světle zelený stonek je trubkovitý a dutý. Listy drobné a přisedlé, vyrůstají ve spodní části stonku. Květy oboupohlavné, bílé až tmavě růžové, vyrůstají ve vrcholičnatém květenství nazývané jako šroubel. Pod květenstvím vyrůstají dva stejné kopinaté listeny. Růžové až tmavě fialové okvětí je složeno ze šesti lístků. Plodem je tobolka, která obsahuje drobná, černá semena.

Stanoviště: Dobře roste na místě s dostatkem světla a dobře propustnou nejlépe vápenatou půdou. Najdeme jej především v okolí lesů.

Výskyt: Je typickou evropskou rostlinou, kterou zahlédneme i v některých oblastech Asie a Severní Ameriky.

Léčivé účinky: Bylina obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako vitamín C, beta karoten, vápník, draslík, železo a fosfor. Konzumace pažitky napomáhá zlepšovat imunitu. Mimo jiné je zdravou a chutnou přísadou do pokrmů díky své jemné a pikantní chuti připomínající jemnější chuť cibule.

Období květu: Vykvétá na počátku léta.

Ohrožení: Není ohrožena.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis). Čajovník má bíle zbarvený

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Najdete na iDNES.cz