Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

  3:00aktualizováno  3:00
Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v kompaktním provedení a snadné zacházení k tomu.

Na Kickstarteru chtěli na projekt nasbírat padesát tisíc dolarů, už mají víc než šestašedesát tisíc – to je něco přes milion a půl korun. Manželé a majitelé designového studia Ted a Sharon Burdettovi asi dělají něco správně. Jejich v pořadí už druhou litinovou „minipec“ podpořili lidé z dvaceti zemí světa.

Pícka, kterou nazvali Fourneau 2.0, má stejně jako její předchůdkyně opravdu kompaktní velikost (37,6 x 24,4 x 11,9 centimetru), takže se dá šoupnout do běžné trouby. Přitom prý nabízí stejné výhody, jaké by měla velká pec na chléb nebo na pizzu.

Fotogalerie

„Litinové stěny těsto rovnoměrně ohřejí a uzavřený prostor pece zachytí páru, která při pečení vzniká. Právě tato magická ingredience zajistí, aby kůrka byla zlatavá a křupavá a aby těsto krásně vyběhlo,“ popisuje dvojice z Chicaga na svém webu.

Fourneau 2.0 má celkem šest částí. Základ tvoří litinové dno, kryt a přední dvířka. K původnímu modelu pak přibyl zvláštní pekáč, silikonová podložka na pečení a rukojeť, která se po vložení do trouby dá jednoduše oddělit. Při manipulaci se tak nedotýkáte žádného horkého povrchu.

Pec vznikla jako pomůcka na výrobu bílého chleba, ale podle autorů se hodí i na housky, bagety, bulky, francouzský chléb fougasse, italskou focacciu, dokonce na pizzu. Fourneau se vyrábí ve Spojených státech a podle autorů je v podstatě nezničitelná. Prodejní cenu nového modelu zatím neodhalili, ale ti, co jim přispěli na Kickstarteru, za pec zaplatili v přepočtu asi 4 600 korun.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Najdete na iDNES.cz