Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

  3:00aktualizováno  3:00
Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v kompaktním provedení a snadné zacházení k tomu.

Na Kickstarteru chtěli na projekt nasbírat padesát tisíc dolarů, už mají víc než šestašedesát tisíc – to je něco přes milion a půl korun. Manželé a majitelé designového studia Ted a Sharon Burdettovi asi dělají něco správně. Jejich v pořadí už druhou litinovou „minipec“ podpořili lidé z dvaceti zemí světa.

Pícka, kterou nazvali Fourneau 2.0, má stejně jako její předchůdkyně opravdu kompaktní velikost (37,6 x 24,4 x 11,9 centimetru), takže se dá šoupnout do běžné trouby. Přitom prý nabízí stejné výhody, jaké by měla velká pec na chléb nebo na pizzu.

Fotogalerie

„Litinové stěny těsto rovnoměrně ohřejí a uzavřený prostor pece zachytí páru, která při pečení vzniká. Právě tato magická ingredience zajistí, aby kůrka byla zlatavá a křupavá a aby těsto krásně vyběhlo,“ popisuje dvojice z Chicaga na svém webu.

Fourneau 2.0 má celkem šest částí. Základ tvoří litinové dno, kryt a přední dvířka. K původnímu modelu pak přibyl zvláštní pekáč, silikonová podložka na pečení a rukojeť, která se po vložení do trouby dá jednoduše oddělit. Při manipulaci se tak nedotýkáte žádného horkého povrchu.

Pec vznikla jako pomůcka na výrobu bílého chleba, ale podle autorů se hodí i na housky, bagety, bulky, francouzský chléb fougasse, italskou focacciu, dokonce na pizzu. Fourneau se vyrábí ve Spojených státech a podle autorů je v podstatě nezničitelná. Prodejní cenu nového modelu zatím neodhalili, ale ti, co jim přispěli na Kickstarteru, za pec zaplatili v přepočtu asi 4 600 korun.

Autor:



Nejčtenější

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz