VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

  3:00aktualizováno  3:00
Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v kompaktním provedení a snadné zacházení k tomu.

Na Kickstarteru chtěli na projekt nasbírat padesát tisíc dolarů, už mají víc než šestašedesát tisíc – to je něco přes milion a půl korun. Manželé a majitelé designového studia Ted a Sharon Burdettovi asi dělají něco správně. Jejich v pořadí už druhou litinovou „minipec“ podpořili lidé z dvaceti zemí světa.

Pícka, kterou nazvali Fourneau 2.0, má stejně jako její předchůdkyně opravdu kompaktní velikost (37,6 x 24,4 x 11,9 centimetru), takže se dá šoupnout do běžné trouby. Přitom prý nabízí stejné výhody, jaké by měla velká pec na chléb nebo na pizzu.

Fotogalerie

„Litinové stěny těsto rovnoměrně ohřejí a uzavřený prostor pece zachytí páru, která při pečení vzniká. Právě tato magická ingredience zajistí, aby kůrka byla zlatavá a křupavá a aby těsto krásně vyběhlo,“ popisuje dvojice z Chicaga na svém webu.

Fourneau 2.0 má celkem šest částí. Základ tvoří litinové dno, kryt a přední dvířka. K původnímu modelu pak přibyl zvláštní pekáč, silikonová podložka na pečení a rukojeť, která se po vložení do trouby dá jednoduše oddělit. Při manipulaci se tak nedotýkáte žádného horkého povrchu.

Pec vznikla jako pomůcka na výrobu bílého chleba, ale podle autorů se hodí i na housky, bagety, bulky, francouzský chléb fougasse, italskou focacciu, dokonce na pizzu. Fourneau se vyrábí ve Spojených státech a podle autorů je v podstatě nezničitelná. Prodejní cenu nového modelu zatím neodhalili, ale ti, co jim přispěli na Kickstarteru, za pec zaplatili v přepočtu asi 4 600 korun.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Najdete na iDNES.cz