VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

  • 6
Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v kompaktním provedení a snadné zacházení k tomu.

Na Kickstarteru chtěli na projekt nasbírat padesát tisíc dolarů, už mají víc než šestašedesát tisíc – to je něco přes milion a půl korun. Manželé a majitelé designového studia Ted a Sharon Burdettovi asi dělají něco správně. Jejich v pořadí už druhou litinovou „minipec“ podpořili lidé z dvaceti zemí světa.

Pícka, kterou nazvali Fourneau 2.0, má stejně jako její předchůdkyně opravdu kompaktní velikost (37,6 x 24,4 x 11,9 centimetru), takže se dá šoupnout do běžné trouby. Přitom prý nabízí stejné výhody, jaké by měla velká pec na chléb nebo na pizzu.

„Litinové stěny těsto rovnoměrně ohřejí a uzavřený prostor pece zachytí páru, která při pečení vzniká. Právě tato magická ingredience zajistí, aby kůrka byla zlatavá a křupavá a aby těsto krásně vyběhlo,“ popisuje dvojice z Chicaga na svém webu.

Fourneau 2.0 má celkem šest částí. Základ tvoří litinové dno, kryt a přední dvířka. K původnímu modelu pak přibyl zvláštní pekáč, silikonová podložka na pečení a rukojeť, která se po vložení do trouby dá jednoduše oddělit. Při manipulaci se tak nedotýkáte žádného horkého povrchu.

Pec vznikla jako pomůcka na výrobu bílého chleba, ale podle autorů se hodí i na housky, bagety, bulky, francouzský chléb fougasse, italskou focacciu, dokonce na pizzu. Fourneau se vyrábí ve Spojených státech a podle autorů je v podstatě nezničitelná. Prodejní cenu nového modelu zatím neodhalili, ale ti, co jim přispěli na Kickstarteru, za pec zaplatili v přepočtu asi 4 600 korun.