Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pícka na jablko vám provoní byt a ještě připraví sladkou pochoutku

aktualizováno 
Vypadá jako obyčejná aromalampa s pokličkou, pod kterou skryjete jablko s rumem a kořením. Jemná vůně se díky teplu z čajové svíčky rozšíří po celém pokoji a za půl hodiny si na upečené směsi ještě pochutnáte. Pec na jablko je tedy velmi praktický a příjemný kousek do domácnosti.

Nakrájená jablka nad svíčkou změknou a nasají vůni koření. | foto: Monika Trojanová, Hobby.cz

Železná nebo keramická "pec" se vejde na parapet nebo na stůl, stejně jako klasická aromalampa. K téhle ale nepotřebujete žádný olej, pokoj provoní jen kousek jablka.

Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa, jen mistička na jablko je většinou hlubší než ta na olej
Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa. Pouze místo mističky na olej má hlubší mističku na jablko

Pícka na jablko je v podstatě aromalampa s hlubší mističkou určenou pro jablko

"Pec na jablka se u nás rozšiřuje od počátku 20. století, pravděpodobně má český nebo německý původ," řekl Petr Štěpánek z firmy KERAT Keramika, která pece na jablka vyrábí.

True

1. Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte na kousky. Větší pícky umožňují vložit jablko do mističky i celé; další postup je v podstatě stejný, jen příprava je delší.


2.
 Podlijte jablko trochou vody a přidejte ingredience podle chuti. Hodí se například oříšky, rozinky, skořice, hřebíček, badyán nebo perníkové koření. Směs můžete také osladit medem nebo třeba skořicovým cukrem. K alkoholické variantě přilijte ještě trochu rumu.

Nakrájená jablka nad svíčkou změknou a nasají vůni koření.

Pod pokličkou připravujte jablka alespoň půl hodiny

3. Pec přiklopte pokličkou a pečte nad čajovou svíčkou. Podle velikosti aromalampy trvá pečení třicet až šedesát minut. Jablíčka pak jsou dostatečně měkká a příjemně nasládlá. Do větších pecí se vejde více svíček, takže se nad nimi jablko upeče trochu dříve. Aroma se rychleji rozšíří, když odklopíte pokličku.

True

Hotovou směs můžete sníst rovnou z pícky. Skvěle chutná i přimíchaná do ovesné či rýžové kaše. Kromě jablka se nabízejí i další varianty. "V pícce můžete péct cokoli, třeba ostružiny, maliny, borůvky s rumem a kořením," doporučují manželé Orlíkovi, kteří pece také vyrábějí.

Chutná kombinace vznikne i z hrušky a skořice nebo z upečené mandarinky. Nikdy však nezapomeňte přidat do pece vodu k odpařování během pečení. Pokud pečete dlouho, může pec bez vody i prasknout.

Kameninovou pec na jablko můžete využít i jako aromalampu. "V tom případě si ale na olej nechte vyrobit mističku navíc," doporučuje výrobce Martin Sršeň.

Ve větších pecích se dá upéct i celé jablko, neoloupané a nenakrájené. Případně mu můžete vykrojit jádřinec, do otvoru po něm přidat všechny suroviny k ochucení, podlít jablko vodou a pečené vydlabat lžičkou.





Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.