Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pec na sporák upeče pizzu skoro stejně rychle jako v restauraci

aktualizováno 
Problémem domácího pečení pizzy je (ne)výkonnost běžných elektrických trub, které obvykle dosahují teploty maximálně 250 °C. U profesionálních elektrických pizzatrub se obvykle pohybují do 450 °C, ty na dřevo lze vytopit až na 500 °C.

Z toho také pramení rozdíly v délce pečení. Zatímco doma bude kousek hotový zhruba za 12 minut, v restauraci je upečený po třech minutách. Zkrátit časové limity si klade za cíl malá přenosná pec na pizzu Pizzeria Pronto Stovetop Pizza Oven od společnosti Pizzacraft, která jeden koláč pizzy upeče za šest minut. To je výhodné v situaci, kdy na svou pizzu pozvete větší společnost, kterou potřebujete rychle nakrmit.

Přitom nemusíte být nervózní z toho, že každý kus pizzy bude z jinak vykynutého těsta. Než se upeče jedna, můžete už mít připravenou a nazdobenou další.

Přenosná pec na pizzu se jednoduše umístí na největší hořák plynového sporáku a měla by se předehřát během deseti až patnácti minut podle výkonu sporáku. To si můžete zkontrolovat na vestavěném termostatu.

Uvnitř je vybavena pizzakamenem, takže dno se rozehřívá pravidelně, shora se teplo šíří díky cirkulaci horkého vzduchu. Po vložení těsta se trouba uzavře a zhruba po šesti minutách je hotovo. Podívejte se na video, tam ji zhruba v polovině pečení pootočili, aby byla propečená rovnoměrně za všech stran.

Stolní pec na pizzu sice nedosahuje takových parametrů jako ta profesionální, která však stojí desetitisíce. Pec od Pizzacraftu se prodává za cenu kolem 145 dolarů (asi 3 500 korun).

Na trhu je víc pecí určených pro domácí pečení pizzy, G3 Ferrari, Clatronic, Tristar nebo Efbe-Schott. Všechny jsou elektrické, některé z nich vyloženě uvádějí, že jsou určené na rozehřívání zmražené pizzy. Pec od Pizzacraftu sází na plynový „pohon“, tím je na trhu vcelku výjimečná. Ale pozor: výrobce upozorňuje, že ji nelze použít na sklokeramické, ani indukční varné desky.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.