Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pečárka ovčí (Agaricus arvensis)

  11:55aktualizováno  11:55

Pečárka ovčí | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka neboli žampion ovčí je jeden z největších druhů pečárky. Její dužnina je hodně masitá a voní výrazně anýzově. Je lépe sbírat mladé kusy, neboť plodnice brzy napadají larvy hmyzu a navíc stářím dužnina hnědne a jídlo se zbarvuje kalně hnědě.

Tyto pečárky mají sklon růst každý rok na stejném místě, takže jestliže je jednou najdete, můžete očekávat na tomto místě jejich růst i v příštích letech.

Jelikož se klobouky často zbarvují dožluta, ověřte si to zvlášť pečlivě, aby nedošlo k záměně s jedovatou pečárkou zápašnou, po jejíž požití by vám mohlo být velice špatně. Pečárka ovčí se na rozdíl od své jedovaté kolegyně nezbarvuje na řezu žlutě a žluté zbarvení na klobouku je jejím přirozeným zbarvením.

Klobouky jsou 7 - 15 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté, pak polosklenuté až rozložené, hladké, hedvábité, bílé, se žlutavým nádechem, dotekem žloutnoucí, naspodu s bledými, pak šedě masovými, čokoládovými až téměř černými lupeny a bílým, vločkatým, 6 - 15 cm dlouhým a 1 - 3 cm širokým třeněm, nesoucím naspodu vločkatý prsten. Vůně silně anýzová, výtrusy hnědé.

Kde a kdy roste

Pečárka ovčí roste velmi hojně od června do listopadu v listnatých a smíšených lesích, ale raději v zahradách, na lukách a pastvinách, často ve velkých kruzích. 

Je jedlá. Pečárky se dobře suší, ale před tím je nutné zjistit, zda nejsou napadeny larvami hmyzu. Pak je můžeme nakrájet a usušit buď na slunci nebo v elektrické sušičce. Z čerstvých plodnic lze udělat báječné jídlo, mějte však na paměti, že pokud použijete starší plodnice, výsledný pokrm bude sice chutný, ale barvu bude mít vždy kalně hnědou.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Najdete na iDNES.cz